Krize v Severním moři: Těžaři hlásí hluboké ztráty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Berardo62, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Severomořští těžaři ropy a zemního plynu loni utrpěli nehorší ztráty za několik dekád. Pokud navíc těžaři neseženou peníze na investice do infrastruktury, může těžba v některých oblastech zcela zaniknout, varuje organizace Oil & Gas UK.

Podle každoročního průzkumu Oil & Gas UK těžaře nízké ceny ropy a rostoucí náklady na provoz těžebních zařízení dotlačily do souhrnné ztráty 5,3 miliardy liber (198 miliard korun). To je nejhorší výsledek od 70. let minulého století.

Průměrné náklady těžařů na produkci jednoho barelu ropy se vyšplhaly na rekordních 18,5 libry. To spolu s vyššími daněmi, náklady na uzavření vyčerpaných vrtů a především padajícími cenami ropy vyústilo v příjmy ve výši 24 miliard dolarů, nejnižší od roku 1998.

Průzkum vázne

Podle organizace může nevalná finanční situace těžebních společnosti vyústit ve „sterilizaci“ rozsáhlých oblastí Severního moře, protože firmy si nebudou moci dovolit rozvoj nových ložisek.

Dostatečné investice „jsou nezbytné nejen pro zajištění energetické bezpečnosti a také pro udržení statisíců vysoce kvalifikovaných pracovních míst, pokročilé technologie a vývozu za miliardy liber, které na tomto odvětví závisí,“ uvedl šéf Oil & Gas UK Malcolm Webb.

Ceny severomořské ropy Brent

Rok 2014 byl přitom co objemu těžby nadprůměrný, ta překonala 1,4 milionu barelů ekvivalentu ropy – ukazatele, který sčítá těžbu ropy a zemního plynu. Jde o nejvyšší hodnotu od roku 2000.

Podle Webba těžba letos ještě mírně poroste, později ale může narazit na limity dané útlumem průzkumných aktivit. Loni totiž těžaři podnikli jen 14 průzkumných vrtů, očekávalo se přitom 25 nových projektů.

Investice budou zřejmě klesat i letos. Podle Oil & Gas UK těžaři na otevření nových ložisek dají 11,3 miliardy liber, o třetinu méně než loni.