Kuba má problém: prolomení limitů a záruky za jádro narazily

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: kolaz E15

Zachování územně ekologických limitů či odmítnutí státní záruky na výkup elektřiny z jádra. Ministerstva rozcupovala státní energetickou a surovinovou koncepci a vznesla vlastní požadavky na zásadní změny. Resort obchodu a průmyslu ale zatím vyslyšel pouze zlomek z nich.

Česko nemá podle ministerstva financí dostatečný kapitál na státní záruky pro jádro, chce proto podle materiálu, který má server E15.cz k dispozici, smést ze stolu záměr ministerstva průmyslu a obchodu, jež podporu zahrnulo do státní energetické koncepce.

„S rozšířením zákona o podporovaných zdrojích energie o kompenzační mechanismus pro jaderné technologie nesouhlasíme,“ uvádí resort financí. Tržní riziko by bylo podle Kalouskova ministerstva financí přenášeno na daňového poplatníka. Oficiálně nechtějí finance připomínky, které ke koncepcím zaslaly, komentovat. „V současnosti v této věci probíhají jednání s MPO o vypořádání připomínek, jejichž výsledek nelze předjímat,“ sdělil mluvčí Ondřej Jakob.

Z ministerstva životního prostředí zase míří požadavky na zachování územních ekologických limitů. Jejich porušení, se kterým koncepce počítá, je dle mluvčího resortu Matyáše Vitíka v rozporu s programovým prohlášením vlády. „Zde je jasně uvedeno, že se vláda zasadí o zachování územních limitů těžby hnědého uhlí a jejich legislativní zajištění,“ konstatoval mluvčí.

:

Výhrady ke zrušení míří na resort průmyslu i z ministerstva dopravy nebo od vicepremiérky Karolíny Peake. Ministerstvo dopravy se ohradilo také proti průzkumné těžbě na ložisku Frenštát v chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Meziresortní připomínkové řízení k energetické koncepci již skončilo a MPO zatím nevypadá, že by chtělo koncepci nějak výrazně měnit. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Paták zaslal některé změny, které úřad do koncepce zakomponoval. Zásadní výhrady resortů v nich ale zahrnuty nebyly.

MPO doplnilo grafy vývoje emisí, změny terminologie a přístup ke skládkování nebo specifikaci technického vzdělávání. „Zaměřili jsme se na využití bioplynu a biomasy v malých tepelných zdrojích nebo využití fondů pro financování,“ sdělil E15.cz Paták. Definitivní podobu obou koncepcí má v plánu ministerstvo průmyslu a obchodu poslat do vlády příští týden.