Kvůli airbagům Takata musí do servisu dalších 35 milionů aut

ilustrační foto

ilustrační foto

Svolávací akce na rizikové airbagy Takata se rozšiřuje o dalších 35 milionů vozů po celém světě. Dohledat ale všechna auta bude komplikované.

Ve stínu aféry Dieselgate se ztratila největší svolávací akce v dějinách automobilismu. Pro společnost Takata, která se zabývá vývojem a výrobou bezpečnostních zádržných systémů od pásů po airbagy, je ale tenhle celosvětový problém s jejími airbagy velmi vážný.

Nyní musí do servisu dalších 35 milionů aut. To je více než dvojnásobek původních 34 milionů vozů, které byly po celém světě svolávány. Nejvíce vozů je v USA, ale několik milionů jich jezdí i v Evropě a samozřejmě domácím Japonsku.

Už se také zjistilo to, proč airbagy Takata explodují. Byla potvrzena domněnka, že k tomu dochází především kvůli prudkým změnám teplot a pronikání vlhkosti. To způsobuje degradaci náplně a v případě nehody nesprávnou chemickou reakci, která způsobí, že jednotka airbagu místo rychlého nafouknutí vaku exploduje.

Prozatím 13 úmrtí a více než stovka zranění

Protože je jednotka s plnícím plynem uložena v kovové tlakové nádobě, roztrhne se a do prostoru cestujících vyletí obrovskou rychlostí ostré kovové úlomky. Je potvrzeno, že po celém světě způsobily úlomky z jednotky airbagu Takata 13 úmrtí a více než 100 zranění. A to vždy při menších dopravních nehodách, při kterých by jinak nebyl nikdo vážně zraněn.

Největším problémem je dostat do servisu starší auta, která už nejsou u prvního majitele, ale skončila v bazarech nebo na vrakovištích, kde byla rozebrána a jednotky airbagů byly použity v jiných opravovaných autech. Takové případy jsou potom jen obtížně, pokud vůbec, dohledatelné.

Článek vyšel na webu AutoRevue.cz