Kvůli solárním elektrárnám padla další trestní oznámení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Energetický regulační úřad (ERÚ) podal už téměř 40 trestních oznámení v souvislosti s podezřelým vydáním licencí solárním elektrárnám v roce 2010. Podle něj ERÚ provedl kontrolu u dvou stovek elektráren, u většiny z nich našel licenční nesrovnalosti.

ERÚ už dříve oznámil, že se kontroluje 180 solárních elektráren, které získaly licenci v roce 2010. Tehdy díky výhodným podmínkám vznikalo mnoho velkých solárních instalací, v roce 2011 po snížení státního příspěvku na jejich provoz zájem prudce opadl, napsal server Aktuálně.cz.

„Zhruba u 90 procent kontrolovaných elektráren se potvrzuje, že skutečně jsou s licencí nesrovnalosti a problémy. Pokud se to potvrdí, už jen to bude znamenat úsporu asi pěti miliard korun ročně,“ řekla ředitelka ERÚ Alena Vitásková. Úspora by vznikla v případě, že by elektrárny přišly o licenci a tím i o nárok na dotaci. Podle Aktuálně.cz čerpají kontrolované elektrárny dohromady dotaci ve výši sedm miliard korun ročně.

„V první fázi se při prověřování soustředíme na elektrárny, u nichž jsme dostali podněty k šetření od ministerstva průmyslu, od občanů a od lidí ze solární branže. Nebo na případy, kdy držitel licence chodí nahlížet do licenčního spisu,“ uvedla také Vitásková. Podle ní nahlížení do spisu ukazuje, že si majitel elektrárny není jistý tím, zda jsou všechny náležitosti v pořádku.

Ralsko na seznamu podezřelých elektráren

Mezi podezřelými elektrárnami je podle Aktuálně.cz i největší solární park v Česku, elektrárna Ralsko. Tu v minulosti koupila polostátní energetická společnost ČEZ od firmy Amun.Re, která nemá jasnou vlastnickou strukturu.

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Poplatek na obnovitelné zdroje kritizují průmyslové podniky, podle nich kvůli tomu české firmy ztrácí konkurenceschopnost.

Co se děje v „solárním byznyse“?