Lama Energy Group zdvojnásobila zisk

Ilustrační foto rafinérie

Ilustrační foto rafinérie Zdroj: Rasch Jan/Euro

Česká energetická společnost Lama Energy Group loni zvýšila tržby více než trojnásobně ve srovnání s rokem 2012. Obrat skupiny se vyšplhal ze 4,7 na 15,9 miliardy korun při provozním zisku EBITDA 599 milionů korun. Loňský plán tržeb firma překročila více než dvakrát. Naopak se nepotvrdilo očekávání zisku, který měl být o 100 milionů korun vyšší. Přesto je zisk téměř dvakrát vyšší než v roce 2012.

Za raketovým růstem tržeb stojí především zahrnutí dceřiné společnosti Petrolama Energy Canada do konsolidačního celku. Lama Energy loni navýšila svůj podíl v kanadské firmě z 50 na 60 procent. Kanadská společnost, která se zabývá železniční přepravou ropy z Kanady do USA, měla tržby přes 15 miliard korun.

Tuzemské výnosy posílila o zhruba 1,25 miliardy korun loňská akvizice Teplárny Otrokovice, kterou Lama Energy Group koupila od německého E. ON. Kromě vstupu do teplárenství získala společnost díky akvizici také významný zdroj elektřiny, jejíž prodej tvoří zhruba polovinu tržeb. „Díky této transakci se mezi naše významné velkoodběratele energií zařadila zlínská společnost Continental Barum, obchodní řetězec Baumax nebo město Otrokovice,“ říká mluvčí firmy Andrej Čírtek.

Třetinu obratu skupiny a pět procent celkového zisku vytvořil obchodník s energiemi Lama Energy. Ten na konci loňského roku dodával elektřinu a plyn 56,5 tisíce odběratelů. S obratem 5,1 miliardy korun však šlape na paty největším alternativním dodavatelům energií. Centropol s více než 350 tisíci odběrateli loni vykázal obrat sedm miliard korun a Bohemia Energy s více než půl milionem klientů na platbách za energie inkasovala 9,4 miliardy korun.

Zisky z Kanady, ale i virtuálního operátora

V Kanadě má firma podíl také ve společnosti vlastnící licenci na těžbu ropy z naleziště v provincii Alberta, které obsahuje ropné písky. Těžba by podle původních plánů měla začít už příští rok. Denně by z ložiska mohlo proudit až 30 tisíc barelů, což by při stávajících cenách ropy znamenalo obrat zhruba 20 miliard korun za rok.

Na konci loňského roku skupina též spustila virtuálního mobilního operátora Lama Mobile. „Díky kampani nám přibývají stovky zákazníků denně,“ dodává Čírtek.