Lesy čekají pokles tržeb i zisků

Zpracování dřeva

Zpracování dřeva Zdroj: David Vagaday

Loňský rok se Lesům ČR vydařil. Státní firma očekává rekordní tržby i zisk, ten má představovat 4,8 miliardy při tržbách 12,1 miliardy korun. Výhled do budoucna ale už tak růžový není, neboť firma i její zřizovatel ministerstvo zemědělství očekávají do roku 2019 pokles. Odhady jsou součástí nové koncepce na dalších pět let, kterou příští týden projedná vláda i odborná veřejnost.

„Výhled souvisí s prognózou nižších prodejních cen dřeva na následující roky. Zároveň dojde ke snížení těžby zhruba o půl milionu metrů krychlových v rámci dopadů církevních restitucí,“ uvedl první náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.
„Plán je ambiciózní, na druhou stranu vidíme, že máme celou řadu příležitostí pro úspory,“ uvedl generální ředitel Lesů Daniel Szórád v souvislosti s plány na omezení výdajů na marketing a právní a IT služby.

Ovšem podnik hodlá v rámci zaměstnávání absolventů a veřejně prospěšných aktivit přijmout během pěti let tři sta nových zaměstnanců a zvýšit mzdové náklady o desítky milionů. V budoucnu tak podle Szóráda klesnou i odvody do státního rozpočtu. Lesy loni odvedly šest a půl miliardy, letos by to mělo být 8,8 miliardy. Podnik sice ještě nějaké rezervy má, ale jednou je podle Szóráda vyčerpá. Pak bude třeba výši odvodů adekvátně upravit. „Představa, že lesy budou každým rokem odvádět 8,8 miliardy, se uskutečnit nedá,“ dodal ředitel.

Tendr na auta bude zčásti zrušen Snaha Lesů ČR nakoupit nové vozy nižší a střední třídy, terénní vozidla a pick-upy a zajistit jim tříletý servis vyšla jen z části. Státní podnik proto dvě z pěti částí tendru s předpokládanou celkovou hodnotou 169 milionů korun musí zrušit. „V prvním jsme dostali jedinou nabídku a ve druhém dvě, přičemž druhá byla evidentně dumpingová a museli jsme ji vyřadit,“ uvedl ke zrušení části soutěže šéf lesů Szórád. Pokud v tendru zůstane jediný uchazeč, musí firma zakázku podle zákona zrušit.