Lesy ČR spustí v červenci miliardový tendr

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Na zakázky Lesů ČR na pěstební a těžební práce by mohly ještě častěji dosáhnout i menší firmy. Státní podnik obhospodařující polovinu lesů v zemi totiž v nadcházejícím tendru na léta 2015 až 2019 za zhruba 2,2 miliardy zvýší počet smluvních územních jednotek z 18 na 33. „Předběžně jsme vyhlásili lesnické tendry na rok 2015, při kterých budeme zohledňovat i sociální aspekt," uvedl nový šéf státního podniku Daniel Szórád.

Dodal také, že firma navýší počet smluvních územních jednotek - pro období jednoho roku bude na třech z nich odděleně soutěžit pěstební a těžební činnost.

„Cílem je zlepšit dostupnost veřejných zakázek pro místní malé firmy. Snažíme se také o vyvážené nastavení smluvního vztahu a aby větší šanci na nákup dřeva měly i menší regionální firmy,“ dodal. O větší dostupnosti zakázek pro menší a střední firmy hovořil již po svém nástupu do úřadu i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Cílem je, aby se postupně zvyšoval podíl zakázek, ke kterým se dostanou malé a střední firmy. Když se nyní soutěží o územní jednotky v jejich současné velikosti, často nemají kvůli požadovaným vysokým bankovním zárukám možnost si na zakázky sáhnout. Vždy to jsou hlavně tři čtyři nejsilnější firmy,“ řekl mimo jiné Jurečka v únoru v rozhovoru pro deník E15.

Start 10. července

Již loni při vyhlašování pětiletého tendru stoupl počet jednotek zhruba o pětinu na jedenatřicet. Původně při začátku pětiletých tendrů před třemi lety se soutěžilo na 117 jednotkách, nyní jich je o pár desítek více.

Ostrý start aktuálního tendru nastane kolem 10. července, firmy pak budou mít do konce září čas pro podání nabídek.
Lesy ČR měly loni hrubý zisk 5,1 miliardy korun. Podle dřívějšího vyjádření firmy by zisk letos měl klesnout v souvislosti s církevními restitucemi na necelé čtyři miliardy korun.

Lesy ČR válcují svůj bavorský protějšek. Přesto mají špatnou pověst