Lesy prověří smlouvy s Less na tvorbu hospodářských plánů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Lesy ČR prověří smlouvy uzavřené loni se dvěma hlavními společnostmi holdingu podnikatele Jana Mičánka na tvorbu desetiletých lesních hospodářských plánů za patnáct milionů korun. Důvodem je, že firmy Less a Less & Forest jsou od minulého týdne v úpadku, o který požádal sám Mičánek. „O postupu bude rozhodnuto po vyhodnocení právních a věcných analýz,“ řekl mluvčí státní firmy Zbyněk Boublík.

Lesní hospodářské plány jsou jakýmsi dlouhodobým jízdním řádem pro hospodaření dané územní jednotky. Mimo jiné stanovuje množství dřeva na dané jednotce vhodného k těžbě, s nímž pak těžařské firmy dále obchodují.

Přidělení zakázek na tvorbu plánů dvěma Mičánkovým firmám vzbudilo kritiku, neboť Less & Forest se zároveň stal vítězem tendrů státní firmy na pěstební a těžební práce na léta 2012 až 2016. Podle kritiků tak mohla nastat situace, že by firma tvořila plány pro území, na nichž tendr vyhrála, tedy sama pro sebe. Kritiku ale firma i LČR odmítly.

Zakázku na lesní plány za 1,7 milionu přitom v září získala další Mičánkova firma, Příroda, tentokrát ale u Vojenských lesů a statků (). Stalo se tak tři týdny před tím, než její mateřská Less skončila v úpadku. „V současné době nemáme právní důvod k ukončení smluv se společností Příroda,“ uvedla mluvčí VLS Hana Politzerová.