Skupina Liberty kryla půjčky smyšlenými obchody. Věřitelé mluví o podvodu

Ve vedení Credit Suiss panují obavy z finančního podvodu, píší s odkazem na na své zdroje Financial Times. 

Ve vedení Credit Suiss panují obavy z finančního podvodu, píší s odkazem na na své zdroje Financial Times.  Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Liberty Commodities, dceřiná společnost ocelářského gigantu Liberty Steel, ručila za půjčky fakturami z obchodních transakcí, které nebyly nikdy podepsány.
Půjčky kryté podezřelými fakturami poskytla zadluženému ocelářskému impériu dnes už zkrachovalá finanční skupina Greensill Capital.
Ocelárna Liberty Ostrava se skupiny Liberty Steel
Majitel skupiny Liberty House, indický průmyslník Sándžív Gupta
5
Fotogalerie

Ocelářský gigant Liberty Steel ze skupiny Liberty House indického byznysmena Sandžíva Gupty má další problém. Jeho dceřiná společnost Liberty Commodities ručila za půjčky fakturami z obchodních transakcí, které nebyly nikdy podepsány, jak podle listu Financial Times vyplývá z obchodních dokumentů. Do ocelářské skupiny spadá také huť Liberty Ostrava.

Půjčky kryté podezřelými fakturami poskytla zadluženému ocelářskému impériu finanční skupina Greensill Capital, která zkrachovala letos v březnu. Dávno předtím se ovšem pohledávky dostaly do držení fondu banky Credit Suisse. Ta pak na začátku dubna prostřednictvím banky Citigroup podala návrh na insolvenci dlužníka, tedy obchodníka s komoditami Liberty Commodities z Guptovy skupiny.

Nyní vyplouvá na povrch, že jako formu ručení nabídl dlužník Greensillu faktury nerealizovaných obchodů. Jsou mezi nimi prodeje komodit čtyřem evropským společnostem KME Germany, RPS Siegen, Voestalpine Böhler Edelstahl a Salzgitter Flachstahl. Žádných z těchto obchodů se však neuskutečnil.

Všechny zmíněné společnosti navíc popírají, že by s Guptou kdy obchodovaly, píší Financial Times. „Se skupinou Liberty nemáme nic společného,“ řekl deníku šéf KME Germany Ulrich Becker. „Neobchodovali jsme s ní v minulosti, nyní a ani to neplánujeme. Jsme výrobci mědi, ani nevíme, co bychom od ní kupovali,“ dodal. Podobně se vyjádřily ostatní zmíněné společnosti.

Gupta následně připustil, že dotyčné společnosti byly klasifikovány jako potenciální zákazníci a obchody jako budoucí pohledávky, což bylo podle něj u Greensillu běžné.

„V rámci programů financování společnost Greensill vybrala a schválila společnosti, s nimiž její klienti pravidelně obchodovali a mohli by případně obchodovat i v budoucnu. Greensill pak podle vlastního uvážení stanovila výši nákupu potenciálních pohledávek a splatnost,“ uvedla GFG, mateřská společnost skupiny LIberty Steel.

Ve vedení Credit Suisse už nicméně panují obavy z finančního podvodu, píší s odkazem na své zdroje Financial Times. Podezřelé faktury podle deníku také stupňují tlak na Guptu, kterého politici dříve pasovali do role zachránce nejen evropského ocelářství a který po krachu Greensill Capital akutně potřebuje finanční injekci. 

Do skupiny Liberty Steel patří také huť Liberty Ostrava, která v Česku zaměstnává šest tisíc pracovníků. Její mluvčí Barbora Černá Dvořáková o možných dopadech na huť však nechce spekulovat. 

Předseda odborů Liberty Ostrava Petr Slanina byl sdílnější. „Pokud se podvody prokážou, měla by jednoznačně zasáhnout Evropská komise, která převod ostravských hutí do skupiny Liberty v minulosti schválila. Nyní je nutné, aby měla jakékoli akcionářské změny ve skupině pod kontrolou. Nesmí se stát, že by jednotlivé provozy skončily v rukou spekulantů,“ zdůrazňuje Slanina.