Majitel ostravské hutě Liberty převedl miliardové povolenky do Rumunska

O místo ve vedení společnosti podle několika na sobě nezávislých zdrojů přišli finanční ředitel Suyash Kumar Pradhan a ředitel pro výrobu Václav Habura.

O místo ve vedení společnosti podle několika na sobě nezávislých zdrojů přišli finanční ředitel Suyash Kumar Pradhan a ředitel pro výrobu Václav Habura. Zdroj: Reuters

V houstnoucí atmosféře nyní britský ocelářský kolos odvolal dva členy představenstva, kteří podle zdroje deníku E15 nesouhlasili s kroky skupiny.
Ostravská huť Liberty se čím dál více topí v problémech své zadlužené mateřské skupiny Liberty Steel Group.
Složitou situaci hutě, která zaměstnává šest tisíc pracovníků, už řeší i čeští europoslanci.
Poslední dění kolem ostravské Liberty přitom nutí k aktivitě i politiky. Skupina podle nich nekomunikuje a dostatečně nevysvětluje své podezřelé kroky.
5
Fotogalerie

Zadlužená britská skupina Liberty Steel Group stále hlouběji vtahuje do svých problémů ostravskou huť Liberty. Ocelářský kolos v houstnoucí atmosféře odvolal dva členy představenstva a následně vyvedl povolenky z hutě v hodnotě jedné miliardy korun. Složitou situaci ocelárny, která zaměstnává šest tisíc pracovníků, řeší i čeští europoslanci. 

Informaci o prodeji jednoho milionu povolenek do rumunské sesterské huti Galati potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů. „Znamená to porušení dohod, usnesení dozorčí rady a také zákona o obchodních korporacích, protože transakce se spřízněnými osobami musí být předloženy dozorčí radě,“ uvedl zdroj deníku E15 obeznámený se situací. 

Už během týdne o místo v představenstvu společnosti přišli finanční ředitel Suyash Kumar Pradhan a ředitel pro výrobu Václav Habura. Konglomerát GFG Alliance, který vlastní Liberty Steel Group, odmítl informace o změnách v představenstvu komentovat. Vyjádřit se k nim nechtěli ani mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková, ani odvolaní členové představenstva, kteří zatím zůstávají ve vedení svých oddělení.

Situaci v současnosti řeší i ministerstvo průmyslu a obchodu. Šéf rezortu Karel Havlíček deníku E15 sdělil, že ostravská huť má opci na zpětný odkup povolenek. „Budeme sledovat, jakou částku za povolenky do ostravské hutě majitel pošle,“ dodal k tomu Havlíček s tím, že stát nemá pravomoce zasahovat do vnitřních záležitostí soukromých firem.

V huti tak stále sílí nejistota. Odborový předák Petr Slanina spolu s náměstkem ministra průmyslu Eduardem Muřickým si v dozorčí radě nedávno vynutili kontrolu všech klíčových kroků managementu. Připouštějí však, že reálně nemají šanci je ovlivnit. Většinu hlasů v šestičlenné dozorčí radě má totiž majitel, Liberty Steel Group, zatěžkaný miliardovými dluhy.

Jeho finanční problémy vypluly na povrch v březnu, kdy zbankrotoval jeho hlavní věřitel Greensill Capital. Britská Liberty od té doby shání finanční injekci a vytlouká klín klínem, popisují situaci zdroje, které si nepřejí být jmenovány. 

Vážnost finančních problémů dokresluje skutečnost, že některé holdingové společnosti už podaly návrh na insolvenci. Nyní to vypadá, že další na řadě budou britské ocelářské provozy. Tamní odbory se už podle zdroje deníku E15 připravují na to, že švýcarská banka Credit Suisse britským ocelárnám přestane poskytovat provozní financování. 

Před dvěma týdny se ve věci Liberty začali angažovat i čeští europoslanci. Ve veřejném dopise zaslaném Evropské komisi apelují na to, aby v hledání řešení hrála mnohem výraznější roli. „Evropská komise přede dvěma roky schválila, že Liberty od ArcelorMittalu může koupit ostravskou huť, a to i přesto, že ji česká strana upozorňovala na slabé finanční zázemí kupujícího,“ připomíná europoslanec Tomáš Zdechovský. Brusel by proto podle něho měl převzít odpovědnost a ochránit evropskou ocel a na ní navázaná pracovní místa.