Likérce Jelínek stouply tržby i zisk, metanolová kauza odezněla

Výroba ve společnosti Rudolf Jelínek

Výroba ve společnosti Rudolf Jelínek Zdroj: Jan Hrouda/Euro

Výnosy vizovické likérky Rudolf Jelínek loni stouply o devět procent na 466 milionů, čistý zisk o pětinu na 12 milionů. Za nárůstem je podle vedení firmy zejména to, že se trh s lihovinami přece jen stabilizoval po metanolové aféře v roce 2012.

„Loňský rok byl pro nás konečně zase standardním rokem. I když faktem je, že stále nejsme schopni dosáhnout marže, které jsme měli před prohibicí. Konkurenční boj a pozice některých velkých prodejců jsou skutečně velice silné,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 šéf likérky Pavel Dvořáček, který rovněž zastává pozici i šéfa profesního sdružení Unie výrobců a distributorů lihovin.

Letos firma podle něj nemá ambici nějak zásadně tržby navýšit a chce se držet řádově kolem 460 milionů výnosů. „Nicméně se snažíme i s trendem na trhu nerozvíjet některé levnější lihoviny. Naopak se snažíme uspokojovat zákazníky v premiovějších kategoriích, jako je balení slivovice v budíku nebo kosher destiláty,“ dodal.

Zaměstnanci se dočkali bonusů

Samotný hospodářský výsledek je ale nižší, než byl původní plán. „Výsledek loňského roku byl ovlivněn neuskutečněnou fúzí s firmou Biosady z dotačních důvodů, ne příliš úspěšným výkupem ovoce v důsledku nižší úrody, nenaplněním plánu prodejů v třetích značkách či tvorbou rezerv na pohledávky a náklady soudních sporů,“ uvedl Dvořáček ve výroční zprávě za loňský rok.

Nicméně po turbulentních letech představenstvo schválilo pro zaměstnance roční bonusy. „Bez standardně neplánovaných ročních odměn, by společnost dosáhla plánovaného zisku,“ dodal.

Největšími investičními projekty loňského roku byla přitom výsadba 30 hektarů švestkových a třešňových sadů ve Vizovicích a v Kostelanech. Vlastní sady má nyní společnost na 160 hektarech ve třech lokalitách. „Zemědělské, respektive sadařské činnosti se postupně stávají velmi významnou částí našeho podnikání a rozhodně ji budeme dále posilovat včetně nákupu pozemků,“ uvedl šéf firmy.

Čtěte rozhovor v úterním vydání deníku E15