Luxusním automobilkám se daří. Rekordně uspěl i Rolls-Royce

Rolls-Royce Phantom

Rolls-Royce Phantom

V Číně a na Blízkém východě roste zájem o luxusní auta. To se podepsalo i na prodejích vozů značky Rolls-Royce. Dařilo se i BMW, které Rolls-Royce ovládá a dalším německým značkám - Audi a Mercedes. Celkový prodej automobilů loni v Číně vzrostl o 14 procent.

Výrobce superluxusních automobilů Rolls-Royce Motor loni zvýšil prodej o 1,5 procenta na rekordních 3630 vozů. Zaznamenal tak již čtvrtý rekordní rok za sebou.

Automobilka uvedla, že kvůli silné poptávce hodlá letos přijmout stovku nových zaměstnanců do své továrny britském městě Goodwood. Firma nyní zaměstnává přes 1300 lidí.

„Zaznamenali jsme silný růst a udrželi jsme si pozici na vrcholu trhu se superluxusními automobily,“ uvedl generální ředitel automobilky Torsten Muller-Otvos.

Nejsilnější nárůst poptávky loni společnost zaznamenala na Blízkém východě, kde její prodej stoupl o 17 procent. Dobře si vedla také v Číně, kde zvýšila prodej o 11 procent.

Tempo růstu prodeje aut v Číně loni zrychlilo na téměř 14 procent

Celkově v Číně v loňském roce stoupl prodej automobilů o téměř 14 procent. Čínské sdružení automobilových výrobců, které prodeje sleduje uvedlo, že v samotném prosinci se prodej zvýšil dokonce téměř o 18 procent.

Celoroční výsledek výrazně překonal prognózu , která počítala s růstem pouhých sedm procent. Tempo růstu tak prudce zrychlilo ze 4,3 procenta v roce 2012.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.