Maďarsko od příštího roku obnoví dodávky plynu na Ukrajinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC: CC-BY-SA-3.0-migrated/Traroth/wikimedia.org

Maďarsko obnoví od počátku nového roku dodávky ruského plynu na Ukrajinu. Oznámila to dnes maďarská energetická společnost FGSZ s tím, že veškeré technické a obchodní podmínky pro obnovení dodávek budou splněné do 1. ledna.

Maďarsko pozastavilo zpětné dodávky ruského plynu na Ukrajinu koncem září kvůli obavám o uspokojení rostoucí poptávky na svém trhu. FGSZ dnes uvedla, že obnovení dodávek bude možné, protože se neočekává vyšší poptávka po plynu, která by znamenala přílišnou zátěž na domácí síť. Vývoz na Ukrajinu se tak může vrátit na úroveň před pozastavením dodávek, uvedla tisková agentura MTI.

Spotřeba plynu na Ukrajině se obvykle pohybuje kolem 50 miliard krychlových metrů ročně. Těžba na Ukrajině dosahuje zhruba poloviny tohoto objemu, letos však bude nižší kvůli anexi poloostrova Krym Ruskem.

Rusko kvůli sporům o cenu a o výši ukrajinského dluhu přerušilo v polovině června vývoz plynu na Ukrajinu. Země se tak stala závislá na zpětných dodávkách ruského plynu z Polska, Maďarska ze Slovenska. Podle dohody může Ukrajina z Maďarska dostat pět až šest miliard metrů krychlových plynu ročně.

V říjnu se Ukrajině podařilo dohodnout s Ruskem na obnovení dodávek na zimní měsíce, Ukrajina však musí za dodávky platit předem. Ruský plyn začala Ukrajina znovu odebírat na počátku tohoto měsíce.