Maďarský MOL bude těžit ropu v Iráku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jimwmurphy, Wikimedia

Necelý rok a půl po oznámení, že Maďarská ropná a plynárenská společnost (MOL) zahájila zkušební vrty v Iráku, konkrétně v kurdistánském bloku Akri-Bijeel, přišla z místa pozitivní zpráva – ve dvou vrtech objevila „obchodní množství“ ropy.

Vrty prováděla stoprocentní dceřiná společnost MOL Kalegran Ltd. Po příznivých testech v oblasti urychlí průzkumné práce. Do konce příštího roku předloží svůj plán na rozvoj celého těžebního bloku a skutečná těžba by mohla začít v první polovině roku 2015.

Těžaři v průběhu testů vyprodukovali maximálně 3100 barelů ropy denně. MOL ale po úspěšných zkouškách oznámil, že zvýší počet vrtných zařízení v těžebním bloku. Ředitel společnosti Kalegran pro výzkum a výrobu Alexander Dodds nález hodnotí jako milník i ve spolupráci s kurdistánskou regionální vládou, která se netýká jen ropy a plynu, ale i stále širší podpory místních komunit.

Kromě Kurdistánu MOL těží či hledá ropu v Ománu, Sýrii, Egyptě, Kamerunu, Angole, Kazachstánu, Rusku, Pákistánu a dokonce i v Indii. „Kurdistánský objev však pro ni bude znamenat nárůst celkové těžby o 20 tisíc barelů denně ze současné úrovně 107 tisíc barelů, tedy zhruba o pětinu,“ tvrdí vedoucí analytik investiční společnosti Equilor Ákos Kuti, který hodnotí tento výsledek mimořádně pozitivně. „Je to až neočekávané množství, na zvýšení těžby ropy a plynu čekal MOL už netrpělivě, protože celé roky jeho těžba klesá,“ uvedl. Dodal, že nejnovější vývoj může zvýšit zájem investorů o jeho akcie.

Kalegran Ltd má v těžebním bloku 80procentní podíl, dvacet procent patří společnosti Gulf Keystone Petroleum International Ltd. Toto rozložení se může změnit, protože kurdistánská regionální vláda by měla získat svých obligátních dvacet procent.

Spor s ChorvatskemSpor s Chorvatskem