Majitel Alimpexu Kincl může převzít mlékárnu ve Stříbře

Paradox. Choceňská mlékárna
s půlmiliardovým
obratem je natolik malá, že
by neunesla reklamní kampaň
nutnou pro německý trh

Paradox. Choceňská mlékárna s půlmiliardovým obratem je natolik malá, že by neunesla reklamní kampaň nutnou pro německý trh Zdroj: E15 Eduard Erben

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil změnu vlastníka mlékárny Ehrmann Stříbro. Firmu koupil její někdejší spolumajitel a současný vlastník mlékárenského velkoobchodu Alimpex Milan Kincl. Sto procent akcií mlékárny dosud kontrolovala německá společnost Ehrmann AG Oberschönegg im Allgäu.

„Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. ÚOHS posuzoval výkup syrového mléka a výrobu a prodej mléčných produktů. Souhlasné stanovisko dal měsíc od zahájení správního řízení.

Ehrmann získal závod ve Stříbře spolu s Kinclem v roce 2001. Kinclův Alimpex ale svůj 50procentní podíl postupně snižoval a od roku 2009 Němci ovládli celý podnik. Podle informací Hospodářských novin Ehrmann zdůvodnil letošní prodej mlékárny snahou o koncentraci a posílení svého tržního podílu na americkém trhu.

Mlékárna Ehrmann Stříbro loni zvýšila svoje výnosy meziročně o sedm milionů na 616 milionů korun. V posledních čtyřech letech byla ve ztrátě. Loni ztráta činila čtyři miliony korun.

Nešizené a bez éček. Nelžeme!