Majitel Saabu žádá věřitele o odpuštění poloviny dluhu

Saab 9-5, jeden z posledních modelů švédské značky.

Saab 9-5, jeden z posledních modelů švédské značky. Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Alan Gore via Flickr

Příběh krachující automobilky Saab má další pokračování. Čínské konsorcium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), majitel legendární švédské značky, se snaží snížit své závazky. Své největší věřitele požádalo, zda by mu odpustili polovinu dluhu. Továrna na Saaby mezitím stojí.

NEVS žádá škrtnutí padesáti procent svých pohledávek u všech věřitelů, kterým dluží více než 500 tisíc švédských korun (zhruba 1,44 milionu českých korun). Podle vyjádření samotné společnosti se aktuální plán týká 104 ze 573 věřitelů.

Podle insolvenčního správce Erica Gustafssona by měl být návrh pro věřitele přijatelný víc než úplná likvidace celé společnosti. Jak se k tomu postaví věřitelé, bude zřejmé koncem tohoto týdne po společné schůzce se zástupci NEVS.

NEVS prý také intenzivně jedná o případném spojení s dvěma předními automobilkami. Podle informací GTSpirit.com by to měl být indický výrobce Mahindra a čínský Dongfeng.

Společnost NEVS převzala většinu majetku zkrachovalého Saabu v roce 2012. Později obnovila produkci, loni v květnu však po šesti měsících zastavila výrobu kvůli nedostatku financí. V srpnu 2014 si konsorcium zajistilo soudní ochranu před věřiteli, aby získalo čas na vyřešení finančních potíží. V prosinci si ochranu nechalo prodloužit o tři měsíce.