Malá auta, dřívější hit u zákazníků, jsou na vymření. Co za to může?

Dacia Sandero a Škoda Fabia

Dacia Sandero a Škoda Fabia Zdroj: Svět motorů/Michal Kollert

Malá auta bývala hitem u českých zákazníků. V minulém století jezdilo v malých autech devět českých rodin z deseti. V prvních letech nového tisíciletí tvořily jejich registrace přes 50 procent všech nových vozů. V žebříčku modelů se předháněly fabie, clia, pola či 207 s corsami, getzy, fiestami. Dnes? V první dvacítce nejžádanějších modelů se dlouhodobě vejdou pouhá dvě malá auta: Škoda Fabia a Dacia Sandero. Příčin úpadku malých vozů je víc. Proberme si ty hlavní.

Článek vyšel na Auto.cz.

Sevřené cenové nůžky

Hlavní motivací, proč si Češi pořizovali malá auta, byla před lety cena. Malé vozy stály výrazně méně než kompakty. Jenže ceny se dotkly dna už dávno a doba, kdy se nová fabia v oficiálním ceníku vešla pod 195 tisíc korun, už se nikdy nevrátí: dnes nadále jasně nejprodávanější malé auto Česka startuje na 369 900 Kč. Cena vyrostla kvůli přísným požadavkům na bezpečnostní prvky – u malých aut se ceny zvýšily ze všech tříd nejvíce. A kvůli tomu není rozdíl mezi nimi a kompakty zdaleka tak vysoký jako dříve.

Příklad? Hyundai i20 začíná na 340 tisicích korun, jenže pod čtyři sta tisíc koupíte mnohem větší a lépe vybavený kompakt i30. „Zavádění povinných prvků do malých aut, které kompakty už měly, logicky způsobilo, že oba segmenty cenově víceméně splynuly. A třeba minivozy je dnes pro automobilky obtížné vůbec vyrobit a nabídnout s rozumnou ziskovou marží,“ říká David Pavlíček z Hyundaie.

„Není divu, že lidé odmítají kupovat o tolik dražší malá auta, když stačí málo a mají větší. A třeba rozvážkové služby po městech, které malé vozy volily z principu, čím dál více volí elektromobily,“ upozorňuje Marek Vodička z Mitsubishi.

„A když už chce člověk těch pár desítek tisíc ušetřit, neposune se kvůli tomu do segmentu malých aut, ale uskrovní se z hlediska výbavy kompaktů,“ dodává Radka Matthey z Peugeotu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!