Mercedes-Benz dostal v Číně obří pokutu kvůli netržnímu určování cen

Daimler, Mercedes-Benz

Daimler, Mercedes-Benz Zdroj: ctk

Čínský regulátor uložil německému výrobci luxusních automobilů Mercedes-Benz pokutu 350 milionů jüanů (1,4 miliardy korun) kvůli netržnímu určování cen. Automobilka podle něj vyvíjela tlak na prodejce, aby stanovili minimální ceny některých vozů a automobilových dílů, a posílala prý "varování" těm, kteří tak neučinili. Mluvčí Daimleru v Číně se k případu odmítl bezprostředně vyjádřit.

Vyšetřování zjistilo, že Mercedes-Benz a jeho prodejci v provincii Ťiang-su měli mezi sebou „monopolní dohody“, aby tak stanovili minimální prodejní cenu aut třídy E, třídy S a některých náhradních dílů, uvedl v prohlášení regulační úřad dané provincie zabývající se problematikou cen.

Německá automobilka podle něj porušila antimonopolní zákon, narušila regulérní konkurenční boj a poškodila práva spotřebitelů. Pokutu podle úřadu dostali i někteří prodejci.

Automobilku, která patří do koncernu Daimler, loni v Číně shledali vinnou z manipulace cen za poprodejní servis, uvedla v létě čínská státní média. Mercedes-Benz se tak stal dalším nadnárodním výrobcem aut, jehož čínské úřady vinily z porušení čínského antimonopolního zákona. O možné pokutě se ale tehdejší zprávy nezmiňovaly.