Miliardář Krúpa posílil v energetice, vstoupil do Top Pelet

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: Isifa

Šéf investiční firmy Arca Capital Pavol Krúpa vstoupil do společnosti Top Pelet. Firma vyrábí elektřinu z dřevěného odpadu a její atraktivita tkví v dotacích, které pobírá z Bruselu.

„Vstoupili jsme do firmy Top Pelet, kterou vlastnil jeden z největších hornonitranských zpracovatelů dřeva, společnost Topholz. Elektřinu budeme vyrábět spalováním z dřevní biomasy,“ řekl slovenským Hospodárským novinám projektový manažér Arca Capital Rastislav Velič. Výše investice Arca Capital podle oficiálních zpráv dosahuje sedm milionů eur, tedy zhruba 190 milionů korun.

Top Pelet získává elektřinu unikátní metodou, takzvaným Rankinovým cyklem. I díky tomu je společnost štědře podporována Bruselem. Aktuálně čerpá dotaci 2,4 milionu eur, tedy 65 milionů korun na výrobu energie z obnovitelných zdrojů.
Pavol Krúpa není v energetice nováčkem. Vlastní také společnosti Biogas holding a Ecar Group. Firmy se věnují výrobě elektřiny z bioplynu a sluneční energie. Trojice společností, které Krúpa a Arca Capital v energetice ovládají, vyšla finančníka dohromady na 51 milionů eur, tedy 1,4 miliardy korun.

Firmu Arca Capital dobře zná i ČEZ. Ten čelil žalobám od menšinových akcionářů kvůli výši vyrovnání, kterou polostátní firma nabídla za akcie Severomoravské energetiky. Nároky od akcionářů následně odkoupila skupina Arca Capital. Tuzemský energetický kolos se nakonec s minoritními akcionáři zastoupenými skupinou Arca dohodl. Vyhnul se tak hrozbě, že by nároky vznesly další akcionáři, mezi nimiž byla zejména francouzská energetická společnost EdF.