Ministerstvo životního prostředí řeší, jak zabezpečit staré doly. Za 120 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Sjednotit pravidla pro výběrová řízení na sanaci starých dolů a průzkumných štol má v plánu ministerstvo životního prostředí. Vypsalo tendr na firmu, která by se o to postarala. Hodnotu zakázky ministerstvo odhadlo na 120 milionů korun.

„Cílem této veřejné zakázky je standardizace postupu zadávání jednotlivých veřejných zakázek na zabezpečování starých důlních děl a opuštěných průzkumných důlních děl a současně zajištění operativnosti a flexibility včetně snížení administrativy,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

Ukončení zadávacího řízení plánuje ministerstvo v lednu až únoru 2013. Samotné práce by pak měly podle Vitíka po zpracování konkrétních projektů odstartovat v polovině příštího roku. Seznam starých dolů, které bude potřeba sanovat, ale zatím nemá resort připravený.

:

Vitík uvedl, že využití rámcové smlouvy umožní systematicky řešit zákonné povinnosti spojené s hornickou činností či báňskou správou, a operativně řešit i havarijní situace, jako byl například propad starého důlního díla v Šultysově ulici v Kutné Hoře v červenci 2012.