Ministr Kuba čeká s koncepcemi na novelu horního zákona

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: kolaz E15

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba nepustí ven finální podobu surovinové a energické státní koncepce dokud ji nesladí s novelou horního zákona. Vyplývá to z informací serveru E15.cz. V současnosti se proto materiál, který měla vláda projednávat již na začátku října, stále upravuje.

Kabinet projednávání obou koncepcí již v září odložil kvůli rozdílným názorům jeho členů na prolomení těžebních limitů.

„V souvislosti se surovinovou strategií byla diskutována otázka další strategie těžby surovin a významné změny, kterou obsahuje věcný záměr novely horního zákona připravovaný ministerstvem průmyslu a obchodu, a jež se týká i role státu v těžbě strategických surovin,“ sdělil mluvčí ministerstva Tomáš Paták.

Aby byl dán prostor pro podrobnější diskusi nad tímto záměrem, bylo rozhodnutím premiéra Petra Nečase schválení dokumentů odloženo, dodal mluvčí.

Surovinová koncepce počítá s tím, že Česká republika vydrží do roku 2035 bez prolomení územních limitů. Poté ale bude možné podle návrhu uhlí za limity využít. Nová pravidla by měla určit právě novela horního zákona, která míří do Senátu.

:

Kabinet odložil také projednání Státní politiky životního prostředí, která je s oběma dokumenty úzce provázána. Kdy bude mít vláda materiály opět na stole, nejde v tuto chvíli podle mluvčího vlády Michala Schustera odhadnout.