Ministr Kuba chce třetí jadernou elektrárnu

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Česká republika musí trvat na využití jaderné energie, řekl na Mezinárodním energetickém regulačním fóru ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Kromě dostavby jaderné elektrárny Temelín a prodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany do roku 2035 je podle ministra nutné hledat prostor pro možnou výstavbu třetího jaderného zdroje.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní připravuje státní energetickou koncepci, která podle Kuby stanoví podmínky tuzemské energetiky na dalších 25 až 30 let. „Je nutné stabilizovat energetický systém a co nejvíce využívat domácích zdrojů. Státní energetická koncepce musí být především únosná pro naši ekonomiku,“ uvedl ministr.

Martin KubaMartin Kuba|profimedia.cz

Státní energetická koncepce by měla být hotova v polovině roku a bude zřejmě předpokládat, že jaderné elektrárny v budoucnu pokryjí více než polovinu tuzemské spotřeby energie. Temelín by měl být dostavěn a v provozu do roku 2025, podle Kuby existuje také možnost vybudování pátého bloku v Dukovanech.

Podle šéfa ČEZu Daniela Beneše však současné ceny elektřiny neposkytují dostatečnou motivaci pro budování nových elektráren, prioritou společnosti ČEZ přesto nadále zůstává dostavba jaderné elektrárny Temelín. Beneš chce, aby u Temelína byly zajištěny pevné prodejní ceny elektřiny.

Čtěte více o jaderné energetice:

Atomový blok v Dukovanech bude stát kvůli modernizeci 78 dní

Navzdory Fukušimě spotřeba energie z jádra vzroste o 100 procent

The Economist: Nenaplněný jaderný sen

„Pro možné vybudování třetího jaderného zdroje byla před lety vybrána lokalita Blahutovice. Podmínky ale v tomto místě nejsou ideální. Je nutné otevřít debatu o hledání nového místa pro třetí jaderný zdroj,“ řekl Kuba. Jeho výstavba by ale přicházela v úvahu až za čas.

Ministr také zdůraznil, že Česko nemůže podporovat obnovitelné zdroje, které nevyrábí elektřinu za únosných ekonomických podmínek. „Solární elektrárny stojí každoročně zhruba 32 až 35 miliard korun,“ poznamenal. Solární zdroje podle něj nadměrně zatěžují rozpočet, přitom nepomáhají dalšímu vývoji tuzemské energetiky.

V rámci energetické koncepce chce ministr také urychlit výstavbu přenosových sítí energie. Musí se tak vyrovnat tempu výstavby nových evropských zdrojů. Nutné je podle něj zejména urychlit různá povolovací řízení při výstavbě. „Když se za jeden rok postaví nový zdroj, ale výstavba přenosové soustavy potrvá 13 let, nastává komplikovaná situace,“ dodal Kuba.