Místo nemocnic parníky

Nerezové systémy Abner

Nerezové systémy Abner Zdroj: Abner

Firma Abner vyrábějící nerezové gastrozařízení zvýšila loni tržby o 20 procent. Výpadek investic v českých nemocnicích překonal export. Vyrábí i pro luxusní zaoceánské parníky.

Firma Abner exportuje především do zemí EU, spolupracuje s německou firmou Meyer Werft, která vyrábí luxusní lodě, ale v posledních letech pronikla i na trhy do Austrálie, na Nový Zéland, do USA , Egypta a v současné době jedná zakázkách v Asii. „Loni jsme se za podpory vládní agentury Czech Trade zúčastnili veletrhu v Singapuru a některé kontrakty se rýsují velmi nadějně,“ říká ředitel společnosti Abner Josef Doležel.

Společnost Abner z Moravské Třebové, která například vybavuje kuchyně zaoceánských výletních parníků nerezovým zařízením, loni zvýšila obrat o 20 procent na 161 milionů korun a vytvořila necelou dvacítku nových pracovních míst. Kromě nerezového gastrozařízení a tabletových systémů mimo jiné i do nemocnic firma vyrábí i tlakové nádoby do hasících přístrojů.

Nemocnice omezily investice

„Zvýšení obratu přinesly hlavně exportní aktivity, a to jak v divizi vyrábějící tlakové patrony do hasicích přístrojů, tak i v oboru nerezových zařízení pro nemocnice, provozy veřejného stravování a zaoceánské lodě. Prostě všude tam, kde je potřeba transportovat jídlo ke strávníkům. Bohužel investiční činnost v našem oboru v tuzemských nemocnicích v druhé polovině loňského roku prakticky ustala,“ říká Doležel.

Růst obratu společnost zaznamenala i v divizi vyrábějící tlakové patrony plněné kysličníkem uhličitým a dusíkem do hasicích přístrojů, sportovních zbraní, výčepních zařízeních a k dalšímu užití. Loni jich v různých rozměrech vyrobila 900 tisíc kusů a většinu exportovala především do zemí EU a i letos se nadále daří export zvyšovat.

Firma zaměstnávající nyní 120 lidí bude letos a v příštím roce realizovat investice za 28 milionů korun do nové technologie na výrobu tlakových nádob a také do konstrukčních a informačních technologií. Abner plánuje pro letošní rok s další růst výroby i obratu v obou divizích. Podle ředitele stoupne počet vyrobených tabletů i tlakových patron, kterých firma vyrobí kolem jednoho milionu kusů.