Mitas rozšíří svůj závod v Srbsku, zvýší výrobní kapacitu

Mitas

Mitas Zdroj: E15 Anna Vackova

Mitas
Mitas
Mitas
4
Fotogalerie

Gumárenská společnost Mitas rozšíří svůj závod v Srbsku, zvýší svou výrobní kapacitu. Mateřská společnost Trelleborg se expanzí výrobních kapacit chystá na očekávaný větší odbyt své produkce, uvedl dnes server Euro.cz. Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik, ve svých výrobních závodech v Česku, Srbsku a v USA vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly. Loni firmu koupila švédská skupina Trelleborg.

Nový závod ve městě Ruma na severu Srbska má Mitas začít stavět v nejbližších dnech. Otevřít jej chce v lednu příštího roku. "Skupina Trelleborg, které je Mitas součástí, bude investovat v závodě na výrobu pneumatik v srbské Rumě, aby zvýšila výrobní kapacity, a připravila se tak na budoucí prodeje," řekl serveru mluvčí společnosti Mitas Aleš Kosina. Výši investice neuvedl.

Podle starosty srbského města Mitas na začátku příštího roku nabere sto až 200 nových pracovníků, nyní firma v Srbsku zaměstnává 550 lidí. Továrnu v Rumě Mitas koupil v roce 2008 a postupně do ní investoval.

Vedení společnosti mělo letos problémy ve zlínském a pražském výrobním závodu, kde odbory v březnu kvůli nízkým mzdám vyhlásily stávkovou pohotovost. Ve zlínském závodu se dokonce v dubnu konala dvouhodinová výstražná stávka. Odboráři vyjednali zvýšení mezd a minulý týden s vedením firmy podepsali novou kolektivní smlouvu.

Mitasu předloni klesl zisk o 14 procent na 952,7 milionu korun. Tržby klesly o osm procent na 8,05 miliardy korun.