Mitsubishi kvůli skandálu kolem spotřeby čeká roční ztrátu

Hlavní japonská továrna Mitsubishi v Mizušimě

Hlavní japonská továrna Mitsubishi v Mizušimě Zdroj: ctk/ap

Japonský výrobce automobilů Mitsubishi Motors předpokládá, že kvůli skandálu kolem manipulace s údaji o spotřebě vykáže v tomto finančním roce ztrátu. Uvedla to dnes japonská tisková agentura Kjódó. Automobilce podle ní uškodily náklady na odškodné a pokles prodeje vozidel. Mitsubishi se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Automobilka v pátek uvedla, že zákazníkům vyplatí odškodné za skandál, přičemž v tomto finančním roce na odškodnění vyčlení 50 miliard jenů (11,4 miliardy korun).

Mitsubishi v dubnu přiznala, že její zaměstnanci manipulovali u některých modelů s testy spotřeby paliva a nadhodnocovali efektivitu využití paliva. Metody testování spotřeby odporující japonským předpisům prý firma používala od roku 1991. Skandál se týká jen automobilů prodávaných v Japonsku.

Japonské ministerstvo dopravy dnes na základě vlastních testů vozidel uvedlo, že údaje o efektivitě využití paliva byly nadhodnocené v průměru o 11 procent, nejvýše pak o 16 procent.

Úředníci konkrétně testovali modely miniautomobilů, na které se v Japonsku vztahují daňové úlevy. Ministr dopravy ale podle agentury Reuters prohlásil, že úřad na základě těchto testů svoji klasifikaci vozidel nezmění. Mitsubishi, která po rozhoření skandálu prodej dotčených modelů pozastavila, může podle ministerstva vozidla s nadsazenými údaji znovu prodávat.