MOL chce koupit další benzinky v Česku

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Nedávná koupě čerpacích stanic Pap Oil byla pouze prvním krokem – maďarská skupina MOL chce nyní svůj podíl na českém trhu minimálně zdvojnásobit. Dceřiná společnost MOL, firma Slovnaft, je totiž velkým hráčem v českém velkoobchodu s ropnými produkty. Majitelům by se tedy hodil také adekvátní počet benzinek.

„Skupina MOL má zájem snížit nepoměr mezi pozicí velkoobchodu, který je dnes na úrovni osmnácti procent trhu, a maloobchodu,“ potvrzuje mluvčí Slovnaftu Anton Molnár.

S více než 120 stanicemi Pap Oil nyní skupina MOL dosáhne v maloobchodu s pohonnými hmotami tržního podílu 4,3 procenta a dostane se mezi nejsilnější pětku. Ve střednědobém horizontu by chtěla podle Molnára získat alespoň desetiprocentní podíl. Nejvyšší šéf Slovnaftu a člen vedení MOL Oszkár Világi byl loni v rozhovoru pro E15 ještě ambicióznější a mluvil o čtvrtinovém podílu. To by na roztříštěném českém trhu znamenalo pozici jedničky. V každém případě půjde o běh na dlouhou trať. Navíc MOL může mít v dobývání trhu soupeře – například ruský Lukoil.

Ivan Indráček, předseda Společenství čerpacích stanic, jehož členem byl dosud i Pap Oil, předpokládá, že v Česku bude pořád co kupovat. Odejít by mohl někdo z velkých hráčů, jejichž mateřské společnosti už dříve dávaly najevo, že se chtějí zaměřit jiným směrem – například v případě OMV více na těžbu plynu.

Na prodej by časem mohly být i české soukromé společnosti, podobně jako nedávno Pap Oil. Indráček upozorňuje, že poměrně dost peněz do svých stanic investoval Robin Oil. Na druhé straně připomíná, že třeba o prodeji benzinek OMV se mluví už delší dobu, ale rakouská společnost si drží v sousedním Česku dobrou pozici z hlediska logistiky. Shell s kvalitní sítí stanic má zase zázemí v rafineriích díky podílu ve společnosti Česká rafinérská. Podobně je na tom také Agip, který ovšem stahování z tuzemského trhu také naznačoval.

Pokud jde o Slovnaft, bude podle Molnára v Česku dál působit pod touto značkou – tradiční pro celé bývalé Československo. U čerpacích stanic však skupina MOL zachová také značku Pap Oil. Slovnaft má také zájem o propojení se společností Čepro, rozhodnutí o budoucnosti této státní firmy se však stále odkládá.

Ivan Indráček nepředpokládá, že by nedávná změna majitelů Pap Oilu měla zásadní dopad na fungování českého trhu. Čerpací stanice Pap Oil a Slovnaft se podle jeho očekávání nestanou vyloženě prémiovými, ale ani se nebudou cenově podbízet.