MOL koupil čerpací stanice Pap Oil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Maďarská skupina MOL koupila od společností Bohemia Realty Company a Pap Oil 124 čerpacích stanic sítě Pap Oil. Celkem tak bude v Česku provozovat 149 čerpacích stanic a s přibližně pětiprocentním maloobchodním tržním podílem bude pátým největším hráčem na českém trhu. Cenu transakce MOL neuvedl.

Skupina MOL v Česku působí prostřednictvím společnosti Slovnaft ČR a je zde aktivní v maloobchodu a velkoobchodu s ropnými produkty. Slovenská firma už v Česku vlastní 25 čerpacích stanic, které provozuje pod značkou Slovnaft. Zatímco velkoobchodní tržní podíl společnosti se na tuzemském trhu odhaduje na 18 procent, podíl v maloobchodu představuje pouze 0,7 procenta.

„Skupina MOL bude dále zvažovat všechny tržní příležitosti, celkově by chtěla v střednědobém horizontu dosáhnout v ČR alespoň desetiprocentní podíl v maloobchodu s palivy,“ uvedla firma.

V Česku funguje celkem zhruba 6700 čerpacích stanic, z toho více než 3700 z nich jsou veřejné. Největšími provozovateli jsou u nás Benzina, OMV, Čepro a Shell.

Původně maďarský koncern MOL je mezinárodní integrovaná ropná a plynárenská společnost s aktivitami ve 40 zemích v Evropě, Severní Africe, na Středním Východě a zemích Společenství nezávislých států. Zaměstnává více než 32 tisíc lidí po celém světě. Skupina má 75leté zkušenosti v produkci uhlovodíků.

Skupina MOL provozuje pět rafinérií a dvě petrochemické jednotky v Maďarsku, na Slovensku, Chorvatsku a Itálii. Rovněž vlastní síť více než 1600 čerpacích stanic ve střední a jihovýchodní Evropě, které provozuje pod sedmi značkami v 11 zemích. Prostřednictvím společnosti FGSZ provozuje 5800 km dlouhou plynovodní soustavu v Maďarsku.

Slovnaft v Česku usiluje také o koupi státního podniku Čepro, vlastníká čerpacích stanic EuroOil. Generální ředitel Slovnaftu Oszkár Világi loni na podzim deníku E15 řekl, že firma chce na českém trhu získat podíl 23 až 25 procent.