Moravská firma se podílí na vzniku ruského výzkumného reaktoru

ilustrační foto - školní jaderný reaktor VR-1

ilustrační foto - školní jaderný reaktor VR-1 Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Společnost EGP Invest z Uherského Brodu se podílí na přípravě projektové dokumentace ruského experimentálního jaderného reaktoru MBIR. Zakázka o celkové hodnotě 2,5 milionu eur (64 milionů korun) by měla být dokončena letos v srpnu.

„Navázání přímé spolupráce s ruským jaderným průmyslem vnímáme jako unikátní příležitost pro další rozvoj naší společnosti,“ uvedl ředitel EGP Invest Petr Sláčala. „Jen samotný projekt MBIR nám může zajistit zakázky až do roku 2019. Jedná se současně o významnou referenční zakázku, jejíž úspěšné splnění nám pomůže otevřít nové zahraniční trhy,“ doplnil.

Reaktor MBIR buduje v ruském Dimitrovgradu společnost Rosatom. Zařízení poháněné takzvanými rychlými neutrony by mělo mít výkon 150 megawattů a po svém spuštění v roce 2019 by se mělo stát největším výzkumným reaktorem ve světě. Náklady celého projektu se odhadují na 16,4 miliardy rublů (10,2 miliardy korun).

Společnost EGP Invest zajišťuje projektové práce a služby v oboru investiční výstavby, rekonstrukcí, modernizací a inovací staveb. Specializuje se především na jadernou a klasickou energetiku a na energetická díla z obnovitelných zdrojů. V minulosti pracovala mimo jiné pro české a slovenské jaderné elektrárny Temelín, Dukovany, Mochovce a Jaslovské Bohunice.