Moravskoslezské firmy mohou ihned zaměstnat desítky lidí z OKD

Těžba na Karvinsku

Těžba na Karvinsku Zdroj: ctk

Velké firmy v Moravskoslezském kraji mohou ihned nabrat desítky zaměstnanců těžební společnosti OKD v případě, že by začala propouštět. Šlo by ale téměř výhradně o pozice vhodné pro techniky či mechaniky z povrchových pracovišť. Horníci z hlubinných pracovišť, navíc mnohdy s poškozeným zdravím, by moc šancí okamžitě sehnat místo neměli, zjistila ČTK. Firma OKD na sebe tento týden podala u soudu insolvenční návrh.

Mluvčí strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková řekla, že aktuální poptávka ve skupině je po profesích brusič, elektrikář, frézař, jeřábník, lakýrník, zámečník, montér, seřizovač, soustružník a svářeč. „Možnost zaměstnat v dělnických profesích důlní pracovníky z podzemí je tím omezená - především jde o požadavky na kvalifikaci, ale i o praxi,“ uvedla mluvčí. Skupina kvalifikované odborníky hledá stále. „Ale potíž je v tom, že množina společných profesí dolů a strojírenské firmy je v dělnických kategoriích malá. Je to tím, že současné strojírenství je ve velké míře o počítačem řízených strojích a kvalifikacích, které se nedají jednoduše nahradit rekvalifikačními kurzy,“ vysvětlila Kijonková.

Také hutní podnik ArcelorMittal Ostrava by mohl bezprostředně zaměstnat desítky lidí z dolů, ale jen na určité profese. „Ihned jsme schopni přijmout desítky pracovníků z OKD na technické pozice jako například zámečník, elektrikář, strojař a další. V delším časovém horizontu pak i více,“ řekla mluvčí hutě Barbora Černá Dvořáková.

Příspěvky by mohli dostat propuštění z OKD i z 10 dalších firem
Příspěvky ke zmírnění dopadů útlumu těžby by od státu neměli dostávat jen propuštění horníci a další pracovníci ze společnosti OKD, ale i z desítky dalších firem. Havíři, kteří v podniku byli aspoň dva roky, by po určitou dobu pobírali 8000 korun měsíčně. Ostatní by měli 7000 korun. Počítá s tím nařízení vlády, které navrhlo ministerstvo průmyslu kvůli situaci v OKD. Záměr ve středu projedná kabinet. Ministerstvo financí je proti, podle něj by se měly využít nynější dávky a neměly by se zvedat výdaje rozpočtu.
„Je možné předpokládat, že doba výplaty příspěvku může představovat až osm let - období let 2016 až 2023, čímž dojde k rozložení celkové výše příspěvku do jednotlivých let a ke snížení tlaku na státní rozpočet,“ uvedlo ministerstvo průmyslu. Podle něj příspěvky pomohou nejen rodinám propouštěných, ale i regionům - zabrání tam poklesu kupní síly. Nařízení má podle plánu platit od června.

Mluvčí Třineckých železáren Petra Jurásková uvedla, že podnik může prakticky okamžitě přijmout do železáren v Třinci na Frýdecko-Místecku 15 až 20 zájemců o práci, ve Válcovně trub v Ostravě-Vítkovicích a ŽDB Drátovně v Bohumíně na Karvinsku by ihned obsadil až 10 pozic. Jde o místa ve výrobě a údržbě v provozech výroby železa a oceli i válcoven. „Potřebujeme zejména kvalifikované zájemce technických profesí, jako jsou zámečníci, elektrikáři, mechanici a podobně, nicméně jsme schopni si poměrně dobře nové zaměstnance zaškolit v požadovaném oboru sami,“ řekla Jurásková.

Přes 12 tisíc lidí OKD bude hledat práci

OKD i s pracovníky dodavatelských firem zaměstnává přes 12 tisíc lidí. K 30. červnu odejde dohodou 345 lidí, jiné propouštění zatím oznámeno nebylo. Místopředseda Sdružení hornických odborů Rostislav Palička ve středu řekl, že v celém OKD je asi 1000 lidí na povrchových pracovištích. „Jsou svářeči, pracují v mechanických dílnách, takže pro ně uplatnění určitě na trhu práce by se našlo,“ uvedl Palička.

Moravskoslezský automobilový klastr má pro horníky připraven rekvalifikační program a vytipovány lokality, kam by bylo možné umístit prvních 1000 lidí propuštěných z OKD. Podle Pavla Juříčka by se horníci mohli rekvalifikovat na operátory v automobilovém průmyslu, strojní mechaniky a specialisty.

Očekávání jsou spojována s firmou Hyundai Mobis, která staví továrnu na výrobu světlometů v Mošnově na Novojičínsku. V budoucnu by tam mělo pracovat na 900 lidí. „V létě začneme intenzivní nábor na dělnické profese, budeme brát zhruba nějakých 120 až 150 lidí, abychom mohli v říjnu nebo listopadu zahájit zkušební provoz,“ řekl manažer společnosti Ivan Leixner. Uvedl, že půjde zejména o technické profese. „Ti, kteří pracovali v OKD na povrchu, si myslím, že budou mít uplatnění. Otázka samozřejmě je, jestli budou spokojeni s platem,“ řekl Leixner. Nastupující pracovníci by předtím nemuseli projít žádnou rekvalifikací. „Myslím, že si je dokážeme zaškolit sami. Každý musí samozřejmě projít vstupní zdravotní prohlídkou, aby jim nehrozily nemoci z povolaní,“ řekl manažer.

Hyundai si bude vybírat

Mluvčí nošovické automobilky Hyundai Petr Vaněk řekl, že firma přijímá měsíčně jen jednotlivce. Každý uchazeč musí projít přísnou lékařskou prohlídkou, takže horníci, kteří trpí například vázoneurózou (vzniká při dlouhotrvající práci s vibrujícími stroji), tam práci získat nemohou. Šanci mají ze zaměstnanců dolů například elektrikáři, mechanici, zámečníci nebo svářeči, otázka ale podle Vaňka je, zda jim bude vyhovovat plat.

Pro horníky vhodná by podle koordinátora Petra Nádvorníka mohla být práce v závodě na výrobu dřevěného zahradního příslušenství, který chce v Moravskoslezském kraji vybudovat polská firma Martyna. Zatím hledá vhodné místo, už od září může zaměstnat přes 50 lidí. Pracovní agentura Wincott People, která přiděluje firmám manuální pracovníky, dnes oznámila, že dělníkům ohroženým situací v OKD může v Moravskoslezském kraji okamžitě nabídnout až 750 míst.

Do insolvenčního řízení OKD vstoupilo státní zastupitelství
Do insolvenčního řízení těžební firmy OKD vstoupilo Krajské státní zastupitelství v Ostravě. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes v insolvenčním rejstříku. V řízení má státní zástupce podle zákona přístup ke všem dokumentům a může se například odvolat proti rozhodnutí insolvenčního soudu. Státní zástupce Robert Hradišťan ve svém vyjádření pro server Echo24.cz krok zdůvodnil tím, že OKD je významnou firmou.
Státní zastupitelství ostravskému soudu oznámilo ve středu, že do řízení vstupuje a žádá o zasílání písemností. „Jde o významnou společnost a významného zaměstnavatele v regionu,“ řekl Hradišťan serveru Echo24.cz. O tom, jestli také existuje podezření na trestnou činnost související s ekonomickým stavem OKD, nechtěl spekulovat.
Státní zastupitelství má jako účastník insolvenčního řízení kromě dokumentů právo také na podávání opravných prostředků. Může se tedy odvolávat proti verdiktu soudu.