Moskva chce dodávat ropu ze středního Ruska na Dálný východ

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: jasonwoodhead23

Ruská vláda nařídila státnímu provozovateli ropovodů Transněfť, aby vybudoval infrastrukturu pro přepravu ropy ze středního Ruska na Dálný východ. Tento krok by v budoucnosti mohl vést k omezení dodávek do Evropy.

Rusko v poslední době pracuje na zvyšování dodávek ropy do Číny a dalších asijských zemí, zatímco Evropská unie se snaží snížit svou závislost na ruské ropě a zemním plynu. Snahy Bruselu v tomto ohledu zesílily v důsledku ukrajinské krize.

Společnost Transněfť již pracuje na spojení ropných polí na Uralu a v Povolží s ropovodem ESPO, který přepravuje ropu z východní Sibiře k pobřeží Tichého oceánu. Spojení by mělo být hotovo do roku 2020. Vládní nařízení rozšířit ropovod ESPO směrem na západ podle firmy přišlo již při únorových jednáních o jejím investičním programu.

Asijské země se na celkovém vývozu ropy z Ruska podílejí zhruba 16 procenty. Moskva plánuje do roku 2035 tento podíl zdvojnásobit, její plány však komplikuje nedostatečná kapacita ropovodů.

Rusko proto hodlá do roku 2020 zvýšit přepravní kapacitu ropovodu ESPO na 1,6 milionu barelů denně ze současného milionu barelů denně, píše agentura Reuters.

Ropa letí vzhůru
Světové ceny ropy zamířily vzhůru kvůli příznivým údajům o ekonomice USA. K růstu přispívají i obavy z výpadků dodávek suroviny z Ruska. Severomořská ropa Brent zdražila skoro o čtvrt dolaru na 107,70 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o 75 centů na 104,15 dolaru za barel. Poptávku po ropě podpořila i zpráva o dubnovém nárůstu spotřebitelské důvěry v USA na devítiměsíční maximum. „Údaje o spotřebitelské důvěře signalizují silnou poptávku po benzinu,“ řekl analytik Phil Flynn z firmy Price Futures Group. Spojené státy spotřebují nejvíc ropy na světě.