MPO zvažuje přirážku na vývoz uhlí, bránit tak chce teplárny

Vývoz uhlí

Vývoz uhlí

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvažuje o tom, že na vývoz hnědého uhlí z Česka uvalí zvláštní přirážku. Chce tak zajistit v Česku dostatek levného uhlí, po čemž volají teplárny. Vývozci proti návrhu protestují. Píše to časopis Týden. Výši přirážky podle něj MPO neuvedlo.

„Je to ve stadiu úvah,“ řekl časopisu ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) s tím, že opatření by mohlo projít schvalováním již v 1. čtvrtletí příštího roku, a to v souvislosti s novelou hornického zákona.

Uhlí by se podle něj přesměrovalo do těch oblastí, kde to stát považuje za účelné. Stát by tak výrazněji prosazoval vlastnická práva, která k vytěženému nerostu má. Nevytěžené uhlí je totiž majetkem státu.

Opatření by podle Týdne prospělo především teplárnám, kterým jinak hrozí, že budou v příštích letech muset uzavírat kontrakty na dodávky uhlí za mnohem vyšší ceny než dnes. Opatření by mohlo stlačit ceny dolů.

Podle Pavla Kaufmanna z Teplárenského sdružení to však není řešení problému. Objem vývozu je totiž podle něho malý a jeho omezení by nemělo na trh velký vliv. Celkem se do zahraničí vyváží přes 1,1 milionu tun uhlí ročně.

Proti připravovanému omezení vývozu uhlí jsou však exportéři. „Odporuje to volnému pohybu zboží,“ řekl Týdnu například obchodník s uhlím a vlastník společnosti Carbounion Bohemia Petr Paukner, který vyváží hnědé uhlí na Slovensko.