Musk má „extra špatný pocit“ z vývoje ekonomiky. Tesla musí propustit desetinu zaměstnanců

Elon Musk při otevření továrny Tesly v Německu

Elon Musk při otevření továrny Tesly v Německu Zdroj: ČTK / AP / Patrick Pleul

Elon Musk plánuje snížit počet zaměstnanců ve své automobilce Tesla, firma má zrušit deset procent pracovních míst. Podle agentury Reuters to napsal v interním e-mailu manažerům americké společnosti. Musk to odůvodňuje tím, že má obzvláště špatný pocit z vývoje ekonomiky. 

Předmět e-mailu, ve kterém Musk oslovuje své manažery, zní „Zastavte nábor na celém světě“. Tesla podle oznámení pro americkou burzovní komisi z konce roku 2021 zaměstnávala sto tisíc lidí. V dubnu Musk v rozhovoru pro youtubový kanál Ted Talks řekl, že Tesla zaměstnává kolem 110 tisíc lidí.

Tesla si přitom nemůže stěžovat na slabou poptávku. V prvním čtvrtletí dodala zákazníkům 310 tisíc vozů. Firma se ale stejně jako další automobilky po celém světě potýká s problémy ve výrobě, komplikuje se například restart produkce v továrně v Šanghaji po odstávce vynucené pandemickými uzávěrami. Musk dokonce v květnu v rozhovoru pro Financial Times připustil, že automobilka bude muset přerušit přijímání objednávek na některé modely.

Musk je pravděpodobně prvním šéfem světové automobilky, které předestřel tak temný výhled dalšího ekonomického vývoje. Jinak ale se svým názorem není sám. „Žene se na nás hurikán,“ řekl v tomto týdnu generální ředitel americké banky JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon. „Jen ještě nevíme, jestli bude malý, nebo je to superbouře Sandy," dodal s odkazem na jeden z nejhorších hurikánů posledních let, který zasáhl USA.

Šéf Tesly dříve v tomto týdnu nařídil všem zaměstnancům automobilky, kteří pracují z domova, aby se vrátili do kanceláří. „Každý v Tesle musí strávit minimálně 40 hodin týdně v kanceláři,“ napsal v jednom z interních e-mailů, které unikly na sociální sítě. „Pokud se nedostavíte, budeme předpokládat, že jste odešli,“ dodal.

Osobní přítomnost zaměstnanců na pracovišti je podle Muska pro úspěch Tesly zásadní. „Samozřejmě existují firmy, které to nevyžadují, ale kdy naposledy přišly se skvělým novým produktem? Už je to nějaká doba,“ uvedl Musk v jednom z uniklých e-mailů. „Tesla vytvořila a bude vytvářet a skutečně vyrábět ty nejzajímavější a nejsmysluplnější produkty ze všech firem na Zemi. A to se nestane, když se nebudeme opravdu snažit,“ dodal