Musk: Tesla takový zájem o Model 3 nečekala, eviduje 400 tisíc objednávek

Elon Musk,
Autor: Heisenberg Media

Elon Musk, Autor: Heisenberg Media Zdroj: https://www.flickr.com/photos/88975472@N03/10611143395

Na začátku dubna společnost Tesla Motors spustila předobjednávky na nový „levný“ elektromobil Model 3, který cenou začíná na 35 tisících dolarů. Z nového modelu se stal okamžitý trhák, kterého se za prvních 24 hodin prodalo 180 tisíc kusů v celkové hodnotě kolem 190 miliard korun.

Předobjednávky ale pokračovaly i dále a to i přes to, že je nutné posílat jistinu v podobě jednoho tisíce dolarů. Průměrná cena se dostala na přibližně 42 tisíc dolarů už během krátké chvíle, poměrně dost zákazníků si tak objednávalo dražší příplatkovou variantu.

Elon Musk nyní prozradil, jaká jsou aktuální čísla po dvaceti dnech. Dle těchto informací už má Tesla Motors předobjednávky na 400 tisíc kusů elektromobilů Model 3.

Při výpočtu s průměrnou cenou to vychází na téměř 17 miliard dolarů, což je v přepočtu přes 400 miliard korun potenciálního příjmu. Pochopitelně nedojde k naplnění všech současných předobjednávek, ale ještě se objeví určitě další zájemci, takže tato čísla jsou poměrně reálná.

Problém ale zbývá v tom, aby je Tesla Motors dokázala všechny vyrobit a to dostatečně rychle. Samostatným problém jsou i baterie, pro které se ale už staví obří Gigafactory. Elon Musk se vyjádřil, že až takový obrovský zájem skutečně nečekali.

První dodávky se očekávají až ke konci roku 2017, přičemž plná produkce by měla nabíhat postupně a možná rozjezd výroby potrvá až do roku 2020. Tesla Model 3 má dojezd na jedno nabití kolem 346 km a zrychlení z 0 na 100 pod šest sekund.

Podobně jako u modelů Model S a X, i tentokrát lze přikoupit výkonnější variantu se dvěma motory a pohonem všech kol a nechybí nejmodernější technologie včetně integrovaného autopilota. Některé funkce jsou ale za příplatek.