MŽP získá další peníze pro Zelenou úsporám z emisních jednotek

ilustrační foto

ilustrační foto

Ministerstvo životního prostředí a Světová banka uzavřely dohodu o prodeji dalších 2,6 milionu emisních jednotek na oxid uhličitý (AAU). Smlouvu podepsal ministr Tomáš Chalupa jako druhou fázi dohody z května 2010. Utržené peníze použije ministerstvo na dotace domácnostem v programu Zelená úsporám.

Česko zatím různým zemím prodalo celkem 90,1 milionu emisních jednotek. U jednotlivých uzavřených obchodů neuvádí ministerstvo prodejní cenu, celkově získalo zhruba 20 miliard korun.

Uhlíkové kredity banka koupila v zastoupení španělského a italského fondu. Španělé a Italové tak budou v Česku financovat energeticky účinné projekty, čímž přispějí k plnění svých závazků v rámci kjótského protokolu o snížení emisí skleníkových plynů.

Prodej emisních jednotek má přísná pravidla. Prodejci musejí výnosy využít pouze pro projekty na snižování emisí skleníkových plynů, jako jsou například opatření na úsporu energie.

Právo prodat emisní jednotky získalo Česko díky tomu, že od roku 1990 snížilo své emise skleníkových plynů o 27,6 procenta, přičemž v kjótském protokolu se zavázalo k osmiprocentnímu snížení. Nevyužité právo vypouštět škodlivé emise proto může ČR ve formě jednotek AAU prodat ostatním státům nebo firmám. Obchodovat se má s volnými jednotkami do roku 2012, kdy vyprší platnost kjótského protokolu.

Emisní jednotka (AAU) představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého v období 2008 až 2012.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.