Na Filipíny půjdou turbíny za 4,5 milionu eur

Počtvrté. Na asijském souostroví už ČKD Blansko vyhrálo čtvrtou zakázku na klíč.

Počtvrté. Na asijském souostroví už ČKD Blansko vyhrálo čtvrtou zakázku na klíč. Zdroj: CTK

Společnost ČKD Blansko Small Hydro podepsala kontrakt na výrobu turbín pro vodní elektrárnu Timbaban na Filipínách za 4,5 milionu eur. Firma dodá a zprovozní tři horizontální Francisovy turbíny o celkovém výkonu 19,5 megawattu.

„Elektrárna by měla být uvedena do provozu do konce příštího roku,“ říká výkonný ředitel firmy Petr Kligl. Investorem stavby je soukromá korporace Oriental Energy & Power Generation Corporation. „Na Filipínách jsme už realizovali tři projekty na klíč o výkonu celkem zhruba 22 megawattů,“ řekl Kligl. Pro srovnání: celkový výkon jaderné elektrárny Temelín je zhruba dva tisíce megawattů.

Filipíny, které mají už sto milionů obyvatel a prožívají hospodářský boom, potřebují sytit živelně rostoucí průmysl a infrastrukturu elektřinou. Vsadily právě na hydroenergetiku. „Je to region s velkým potenciálem pro stavbu malých a středních vodních elektráren. Zejména kvůli geografické poloze a členitosti, která je vhodná pro naše typy nabízených turbín Francis a Pelton,“ upřesnil Petr Kligl.

„Je to samozřejmě výborná reference i pro další české firmy z oblasti energetiky,“ míní český velvyslanec v Manile Jaroslav Olša jr. Podle něho patří na Filipínách k příležitostem pro české firmy vedle energetiky i dodávky letadel, zbrojních technologií nebo piva. Celkový objem českého exportu na Filipíny se od roku 2002 už zdvanáctinásobil.

Autor je redaktorem časopisu Český export