Na Ostravsko míří velká investice, smlouva s Mobis bude do konce měsíce

Třídvéřový Hyundai i30

Třídvéřový Hyundai i30 Zdroj: Jiri Duchon, Autorevue.cz

Smlouva s korejskou společností Hyundai Mobis ze skupiny Hyundai o investici v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku má být podepsána do konce července. V dnešním pořadu Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr průmyslu Jan Mládek. Firma hodlá v Mošnově postavit závod na výrobu světlometů a vytvořit kolem devíti stovek pracovních míst.

Ostravští zastupitelé již na konci června schválili návrh na uzavření investiční smlouvy a záměr prodeje přibližně 18 hektarů půdy v mošnovské průmyslové zóně, kde továrna vyroste. Výroba má odstartovat v roce 2016. Podle ostravského primátora Petra Kajnara se investice vyšplhá na 2,5 miliardy korun.

Zástupce Hyundai Mobis Ivan Leixner již dříve potvrdil, že stavět se začne v létě 2015 a továrna bude dokončena za devět až deset měsíců. Podle něj se v závodě bude přímo vyrábět. „Je to výroba těch světel od prvopočátku, až po finální montáž,“ dodal Leixner.

Společnost věří, že v regionu najde zaměstnance s potřebnou technickou kvalifikací. S Moravskoslezským krajem už se dohodla také na vybudování kvalitní příjezdové cesty do průmyslové zóny.

Hyundai Mobis je podle Leixnera největší subdodavatel komponentů pro automobilku Hyundai, jež má továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Vedle ní má už jeden svůj závod i Hyundai Mobis, který automobilce dodává například světla, brzdy nebo palubní desky.