Na prodeje VW dopadl emisní skandál. Po třinácti letech poprvé klesly

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk/AP

Německá automobilová skupina Volkswagen zaznamenala loni první pokles prodeje od roku 2002. Odbyt vozů skupiny, do níž patří i česká Škoda Auto, se z předloňského rekordu 10,14 milionu snížil o dvě procenta na 9,93 milionu. Vedle emisního skandálu, který se odrazil na některých trzích v závěru roku, za to může slabá poptávka v Číně a na dalších rozvíjejících se zemích světa.

V samotném prosinci klesl prodej vozů skupiny meziročně o 5,2 procenta na 834 tisíc vozů. Vlajková značka VW prodala za celý rok 5,82 milionu vozů, o 4,8 procenta méně než v roce 2014. V prosinci se její odbyt snížil meziročně o 7,9 procenta na 487 tisíc vozů.

Loni výrazně zpomalil růst čínského trhu a dvoucifernými tempy se propadaly prodeje automobilů v Rusku a Brazílii. Skandál s manipulacemi emisí u naftových vozů pak vedl k celoročnímu poklesu prodeje značky VW ve Spojených státech o téměř pět procent, odbyt celé skupiny tam ale stoupl o 1,2 procenta. Americký trh se ale na celkovém prodeji skupiny podílí jen 3,5 procenta.

Odbyt vozů v Číně, která je pro skupinu největším jednotlivým trhem světa, klesl o 3,4 procenta na 3,55 milionu vozů. V Rusku se prodej propadl o 37 a v Brazílii o 38 procent. V Evropě naopak prodej posílil o 2,5 procenta na 3,95 milionu.

Firma předstihla Toyotu, ale jen na chvíli

„Dodat téměř deset milionů vozů je vynikající výsledek, zejména s ohledem na nadále obtížnou situaci na trhu v některých oblastech i na problém s naftovými vozy v posledním čtvrtletí,“ citovala agentura AP šéfa skupiny Matthiase Müllera.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Největší skandál v historii Volkswagenu donutil k odchodu dlouholetého generálního ředitele Martina Winterkorna a vedl k vyšetřování po celém světě.

Volkswagen se loni v prvním pololetí dostal z hlediska prodeje před japonskou Toyotu na první místo na světě, na podzim ale kvůli skandálu ztratil. Toyota a americká automobilová jednička General Motors oznámí celoroční prodeje v příštích dnech. Toyota minulý měsíc odhadla, že prodej by měl za rok 2015 mírně klesnout na 10,1 milionu vozů.

Koncern Volkswagen vlastní 12 značek. Patří mezi ně značky osobních aut VW, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladních vozů MAN, Scania, dále užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.