Na sanaci ropných vrtů v Česku pošle Brusel 53 milionů eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Evropská komise schválila využití celkem 53 milionů eur (přes 1,4 miliardy korun) k uzavření a dekontaminaci někdejších ropných vrtů v povodí řeky Moravy. Projekt, který by měl být dokončen v listopadu příštího roku, předpokládá uzavření 110 a dekontaminaci dalších 244 studní.

Cílem projektu je ochrana zdrojů podzemní vody, které patří do Chráněné oblasti přirozené akumulace vod Kvartér řeky Moravy a chráněné oblasti Natura 2000. Záměrem je bezpečně likvidovat a sanovat místa znečištěná ropou, která se tam těžila od 20. do 90. let minulého století.

Celkové náklady na projekt činí 65,5 milionu eur (asi 1,77 miliardy korun), evropské peníze půjdou z operačního programu Životní prostředí na likvidaci starých ekologických zátěží. V souvislosti s projektem by také mělo najít práci sedm desítek lidí, uvedla dnes komise.

Ropné skvrny se v řece Moravě objevily například po povodních v roce 1997, nynější snaha má zabránit opakování podobných situací. Zlepšit by také měla životní prostředí i zdraví lidí zásobovaných pitnou vodou v oblasti Moravské Nové Vsi. Projekt se týká také oblasti Hodonína, Mikulčic a Týnce na Moravě.

"Velké projekty" na 50 milionů

Projekty nad 50 milionů eur (1,35 miliardy korun) jsou označované jako „velké projekty“, o kterých musí rozhodnout komise. Peníze patří ještě do minulého programovacího období 2007 až 2013. V něm mohla ČR dosáhnout v rámci politiky soudržnosti až na 26,7 miliardy eur (asi 721 miliard korun), v nynějším programovacím období do roku 2020 je to 22 miliard eur (asi 594 miliard korun).