Na seznam doporučených kotlů se vloudily nevhodné modely, varují výrobci

ilustrační foto, kotelna

ilustrační foto, kotelna Zdroj: Tomes Michael

Českým výrobcům vadí, že v rámci dotací na pořízení nových kotlů si domácnosti mohou pořídit i takové, které nesplňují předepsané emisní parametry. Podezřelý je zatím jeden uhelný kotel slovenského výrobce Attack. Jeho čeští konkurenti ho nechali otestovat tuzemskou zkušebnou, která zjistila, že nesplňuje kritéria nejvyšší, páté emisní třídy, a na seznamu dotovaných kotlů by proto být neměl.

„Od našich členů víme, že podobných kotlů by mohlo být více. Zatím jsme je však nenechávali testovat. Čekáme, jak si stát poradí s kotlem, který emisní třídu nesplňuje,“ říká Mojmír Krátký, výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky.

Státní fond životního prostředí, který dotace spravuje, přiznává, že u jednoho kotle nechal provést třetí zkoušku. Typ a výrobce zatím nechce komentovat. „Očekáváme verdikt zkušebny v řádu týdnů. Pokud se zjistí, že kotel podmínkám dotací nevyhovuje, ze seznamu ho odstraníme,“ říká Lucie Früblingová, mluvčí SFŽP. Fond tvrdí, že jeden případ podezřelého kotle nemůže zpochybnit věrohodnost seznamu, kde je nyní 386 typů kotlů. Výrobci museli při zápisu prokázat certifikáty a zkoušky. „Cítíme se poškozeni i ohroženi neférovým jednáním některých výrobců,“ trvá na svém Roman Sikora, generální ředitel bohumínského Viadrusu.

O dotaci na nový kotel se uchází přes 12 tisíc domácností. „Montáže se teprve rozbíhají. Větší nápor se dá čekat v létě,“ dodává Krátký. Nečeká se, že dotace navýší roční prodej kotlů na tuhá paliva, ale výrazně se zvedne podíl nejdražších zařízení s nejnižšími emisemi.