Na solárním trhu padla další firma. Stejně jako Malina využívala klamavých reklam

Zdroj: Pixabay.com

Trh solárních instalačních firem má o dalšího hráče méně. Po pádu společností Malina či FG Energy v insolvenčním rejstříku ve středu přibyl návrh na insolvenci firmy Alpha Solar. Na informaci upozornily servery Obnovitelne.CZ a HN. Majitelem společnosti je od července 2023 Petr Nečas, který založil také Národní dotační centrum, na jehož aktivity upozorňuje stát i řada odborníků.

Kolik firma dluží, není jasné. V insolvenčním návrhu, který sepsal její dodavatel rozvaděčů Dratel, se nicméně hovoří o desítkách milionů korun. 

„Dlužník za účelem realizace fotovoltaických elektráren dle informací navrhovatelů inkasoval od jednotlivých zákazníků větší množství záloh, zřejmě v řádů desítek milionů korun. Podle informací navrhovatelů nyní dlužník není schopen svým závazkům ze smluv se zákazníky dostát, když nemá k jejich realizaci potřebné prostředky,“ uvádí insolvenční návrh. Alpha Solar společnosti Dratel dluží jednotky milionů korun.

Podle insolvenčního návrhu měla firma Alpha Solar minimálně desítky klientů. „Odhadem si myslím, že neuskutečněných pohledávek v hodnotě devadesáti tisíc za nikdy nerealizovanou instalaci solárních panelů v rámci dotace, bude mít Alpha Solar na svědomí kolem tisíce," odhadl pro Obnovitelně.cz Petr Kotek ze společnosti Refsite, která je nezávislým portálem a slouží pro hodnocení různých firem a sdílení recenzí. Řada klientů si zde na firmu podle Kotka stěžovala.

Před společností přitom už v září varoval Státní fond životního prostředí. Upozorňovala na to, že se jak Alpha Solar, tak vlastnicky spřízněná firma Národní dotační centrum, pokouší přiživit na dotačním programu Nová zelená úsporám. Obě společnosti ve svých reklamách a sloganech vytvářely klamavý dojem, že patří mezi poradce dotačního programu. 

Kvůli klamavým reklamám měla problém v minulosti i Malina. Montážní firma se měla provinit tím, že zveřejnila reklamu na „nejrychlejší instalaci fotovoltaických elektráren na trhu“, kterou však neprokázala. Magistrát hlavního města Prahy jako orgán dozoru nad dodržováním zákona o regulaci reklamy ji proto na konci května udělil pokutu. 

V solárním byznysu jde letos o již třetí krach. Kromě Energetického holdingu Malina, který nahromadil dluh převyšující miliardu korun, se do bankrotu dostala také společnost FG Energy, kterou vlastní polská firma Lift.Up.