Nabídku na koupi Dětmarovic předložil podnikatel Dráb

Elektrárna Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice Zdroj: Profimedia.cz

Společnost Česká energie podnikatele Ladislava Drába předložila firmě ČEZ nabídku na koupi elektrárny Dětmarovice. Serveru E15.cz to potvrdil obchodní ředitel firmy Eduard Pálka. Cena se může pohybovat v řádu miliard korun.

Podnikatel Dráb podniká v energetice a plynárenství, firmy z jeho skupiny mimo jiné staví podzemní zásobník plynu v Rožné. Dalším projektem je nový česko-rakouský plynovod.

Černouhelné Dětmarovice jsou jednou z elektráren, o jejímž prodeji tuzemská energetická jednička ČEZ v současnosti uvažuje. Není tedy jisté, že prodá právě Dětmarovice, tato varianta je ale podle dostupných zdrojů čím dál tím pravděpodobnější. ČEZ by se tak vyhnul prodeji elektrárny Počerady těžařské společnosti Czech Coal Pavla Tykače, se kterou vede spor o cenu uhlí.

Prodejem jedné z elektráren hodlá ČEZ uspokojit námitky Evropské komise vůči příliš dominantnímu postavení na českém trhu. Zatím ale není zcela jisté, že Brusel nebude požadovat více. Ani ČEZ nevylučuje, že nakonec prodá více elektráren, zdůrazňuje ale, že bude záležet na nabídkách potenciálních kupců.