Natland může převzít Eltodo

Eltodo

Eltodo Zdroj: Eltodo

Skupina Natland může převzít firmu Eltodo, která kromě jiného spravuje osvětlení v Praze a dalších městech. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle předsedy úřadu Petra Rafaje spojení firem nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.

Natland podle Rafaje získá akcie, které představují stoprocentní podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Eltodo, a tím i možnost tuto společnost výlučně kontrolovat. ÚOHS se zabýval oblastí elektrotechnické výroby, elektromontážemi, realizacemi dopravních a parkovacích systémů a developerskou činností v oblasti nemovitostí.

Podle listopadového vyjádření mluvčího Eltoda Jana Rafaje Natland společně s J&T vyhrál ve výběrovém řízení, které probíhalo od loňského května. Konsorcium zvítězilo nad francouzským koncernem Vinci a skupinou manažerů kolem PPF.

„Vybrali jsme silného partnera, který významně zvýší finanční sílu skupiny Eltodo a který zajistí její další organický i akviziční rozvoj,“ uvedl v listopadu prezident Eltoda Libor Hájek.

Skupina Eltodo se kromě správy a údržby veřejného osvětlení v desítkách českých měst a obcí zabývá také technologií pro dopravní infrastrukturu, kam patří nejrůznější řídicí, informační a parkovací systémy.

Eltodo také technologicky zabezpečovalo například výstavbu nejvýznamnějších českých tunelů, včetně Strahovského v Praze a Klimkovic u Ostravy. Podílelo se i na stavbách tunelů na Slovensku a v Turecku. Do skupiny patří i firma Vegacom, působící v oblasti komunikačních technologií. Tržní obrat skupiny Eltodo v roce 2010 přesáhl čtyři miliardy korun.