Natland převzal soláry po mrtvém uhlobaronovi Měkotovi

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

Skupina Natland získala velkou fotovoltaickou elektrárnu v severních Čechách. Jde již o její druhý úlovek z pozůstalosti po jednom z privatizátorů Mostecké uhelné Luboši Měkotovi.

Skupina Natland pokračuje v akvizičním tažení zaměřeném na dědictví po zesnulém miliardáři Luboši Měkotovi. Ten s Antonínem Koláčkem a dalšími partnery zbohatl na privatizaci Mostecké uhelné společnosti.

Natland nedávno převzal polovinu společnosti Bello, jež vlastní pětimegawattovou sluneční elektrárnu v Mastířovicích na Litoměřicku. „Bello je firma, která generuje stabilní výnos,“ uvedla projektová manažerka Natlandu Hana Mlejnská. Solární panely elektrárny zabírají přes deset hektarů.

Pro Natland není vstup do někdejší Měkotovy firmy ve fotovoltaice premiérou. Skupina byla jedním z významných aktérů solárního boomu nadopovaného štědrou státní podporou.

Z Měkotova dědictví nyní prochází spletitým konkurzem také známý „děravý“ bytový dům v Praze na Kavčích Horách

Původní sluneční aktiva již sice Natland prodal fondu Mid Europa Partners, přesto se nyní firma účastní arbitráží vůči České republice kvůli krácení zisků pomocí solární daně.

Stejně tak převzetí společnosti Bello není prvním zářezem Natlandu do Měkotovy pozůstalosti. Skupina z ní již převzala firmu Klika – BP, významného hráče v oboru požární bezpečnosti.

Z Měkotova dědictví nyní prochází spletitým konkurzem také známý „děravý“ bytový dům v Praze na Kavčích Horách. O tamní luxusní rezidence se svádí lítý boj, jehož se prostřednictvím spřízněných firem a podivných praktik účastní rovněž Natland, tvrdí insolvenční správce tohoto projektu Lee Louda. Natland však své angažmá na Kavčích Horách popírá. Na zvláštní průběh tohoto konkurzu již upozornily i soudy.