Návrat k jádru: Bulharsko chce dostavět elektrárnu v Belene

Nová bulharská vláda chce dostavět jadernou elektrárnu v Belene

Nová bulharská vláda chce dostavět jadernou elektrárnu v Belene Zdroj: profimedia.cz

Nová bulharská vláda je pro dostavbu jaderné elektrárny v Belene. Uvedl to čerstvý premiér Plamen Orešarski, když informoval o záměrech svého kabinetu. Projekt, na němž se mělo podílet Rusko, předchozí vláda letos zastavila.

„Dívám se na Belene jako na ekonomický, nikoli politický projekt,“ vysvětlil premiér Orešarski své stanovisko, jež se zásadně rozchází s postojem předchozí vlády Bojka Borisovského. Tu v únoru přinutily k demisi rozsáhlé protesty obyvatel proti drahým energiím, chudobě, korupci a neutěšeným politickým poměrům v zemi.

Vybudování Belene, na kterém se mělo finančně podílet Rusko, zablokoval koncem února parlament ovládaný Borisovovými spolustraníky a partnery. Opoziční socialisté ale už tehdy dali najevo, že v případě volebního vítězství projekt opět oživí. V lednovém referendu se Bulhaři vyslovili pro dostavbu této elektrárny na Dunaji, kvůli nízké účasti ale nebylo závazné.

K výstavbě elektrárny v Belene, přerušené loni z rozpočtových důvodů, vyzývali Bulharsko i jeho spojenci v Bruselu a Washingtonu. Parlament však rozhodl, že místo Belene se vybuduje nový reaktor v již fungující jediné bulharské jaderné elektrárně Kozloduj a zároveň se prodlouží životnost dvou jejích stávajících tisícimegawattových reaktorů do roku 2030.

Ropovod a konec zákazu kouření

Orešarski v televizi rovněž řekl, že vláda znovu zváží společný projekt s Ruskem a Řeckem vybudování ropovodu vedoucího přes turistický významné středisko Burgas. „Musel by být projekt efektivní a bezpečný,“ zdůraznil premiér. V úmyslu má také v zájmu podpory turistického ruchu zmírnit totální zákaz kouření zavedený Borisovovým kabinetem. Takový zákaz podle něj sotva existuje jinde v Evropě.

Změny prý lze od nového kabinetu také očekávat při vyrovnávání se s komunistickou minulostí. Ministr zahraničí Kristian Vigenin například ujistil, že bývalí spolupracovníci státní bezpečnosti mezi diplomaty by se mohli do služby vrátit v závislosti na svých schopnostech. Bývalí agenti pracující na bulharských velvyslanectvích v zahraničí byli v uplynulých letech staženi.

Nový ministr dopravy Danail Papazov oznámil, že hodlá zastavit privatizaci železniční nákladní dopravy a sanovat upadající železniční podniky, aby v době rostoucí nezaměstnanosti zachoval pracovní místa pro stovky lidí.

Tažení proti ČEZ i mafii