Nečas: Moje vláda těžební limity neprolomí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Vláda premiéra Petra Nečase se bude držet svého programového prohlášení a neprolomí limity těžby hnědého uhlí v Krušných horách a v Beskydech. Nevyloučil ale, že by limity mohla prolomit jedna z příštích vlád kvůli zabezpečení teplem českých domácností, které je závislé na uhlí. Premiér Nečas to řekl na dnešní energetické konferenci v Drážďanech.

Na teple, které zajišťuje těžba uhlí, je závislých 1,8 milionů domácností, připomněl Nečas. „Vše má své dopady, i dodržování limitů,“ řekl Nečas. „Ty chceme popsat v energetické koncepci,“ dodal.

Se saským premiérem Stanislawem Tillichem Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek jednali také o investicích do přenosové soustavy mezi Českem a Německem. Podle Nečase je potřeba posílit přenosovou soustavu, aby Česko bylo schopno ustát návaly energie z německých obnovitelných zdrojů, především z větrných elektráren. Aby česká soustava tyto přívaly ustála, chce Nečas investovat v příštích 8 letech až 2 miliardy eur.

Dalším tématem konference bylo také prodloužení ropovodu Družba z Česka do Saska, respektive ropovodu IKL z Litvínova do rafinérie v saském Spergau. Česká státní firma MERO nyní zkoumá technologické možnosti této stavby, která by vedla na českém území 18, na saském 142 kilometrů. Uvedl to ministr průmyslu Kocourek.

Německé novináře zajímala především česká jaderná politika, která je pravým opakem té německé: NEmecko jádro opustí v roce 2022, česko chce stavět nové reaktory.

„ČR naprosto respektuje rozhodnutí Německa vzdát se jaderné energie. Na druhou stranu bychom rádi, aby také Německo respektovalo naše rozhodnutí i nadále pokračovat v rozvoji jaderného sektoru,“ odpověděl Nečas.

„Respektujeme suverénní rozhodnutí Česka ve věci jádra, ale zároveň doufáme, že při výrobě energie budou dodrženy bezpečnostní standardy,“ dodal k tomu saský premiér Tillich. „Je to i v zájmu Čechů, pokud chtějí energii vyvážet,“ uvedl předtím Tillich pro deník Sächsische Zeitung.

Na energetické konferenci vystoupil mimo jiné i bývalý premiér Mirek Topolánek. Nyní se představil v nové roli ředitele Teplárenského sdružení ČR. „Budoucnost energetické bezpečnosti, to jsou vaše obnovitelné zdroje, naše jádro a naše společné hnědé uhlí,“ řekl mimo jiné Topolánek.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.