Nečasova firma investuje s Číňany 14 miliard do obnovitelných zdrojů

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Společnost S.W.H. Group, ve které je ředitelem pro strategický rozvoj bývalý premiér Petr Nečas, chce s čínskou společností China Guodian investovat do obnovitelných zdrojů energie a čistých technologií v regionu střední a středovýchodní Evropy 600 milionů dolarů (14,3 miliardy korun). Obě společnosti při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku podepsaly dohodu o spolupráci.

„Dnes uzavřená dohoda se týká ekonomické a technické spolupráce v oblasti obnovitelných zdrojů energie a čistých technologií a také spolupráce při akvizicích a rozvoji větrných parků, včetně managementu výstavby, projektového financování, řízení chodu, údržby a analýzy velkých datových souborů,“ uvedla S.W.H. Group.

Firma dodala, že obě společnosti budou spolupracovat i při aplikaci zařízení pro obnovitelné zdroje energie, čisté technologie, fotovoltaické projekty a další oblasti.

S.W.H. Group se zaměřuje zejména na řízení a rozvoj v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Zabývá se také dovozem technologií a jejich montáží. Společnost vznikla v polovině roku 2014. Společnost China Guodian patří mezi pět největších producentů elektrické energie v Číně. Prostřednictvím svých dceřiných společností je světově největším provozovatelem větrných elektráren a sedmým největším světovým výrobcem větrných turbín.

Olga Lomová: Čínské investice v Česku nevede obchodní zájem