Nejlépe placeným německým kontrolním manažerem je Piëch

Ferdinand Piëch

Ferdinand Piëch Zdroj: profimedia.cz

Předseda dozorčích rad koncernů Volkswagen a MAN Ferdinand Piëch si na těchto postech loni vydělal přes milion eur, což z něj dělá nejlépe placeného kontrolního manažera 30 německých firem, které jsou součástí burzovního indexu DAX. Vyplývá to ze studie časopisu Manager Magazin.

Dohromady si Piëch přišel na 1 095 000 eur. Většinu z této sumy, konkrétně 850 tisíc eur, mu zaplatit Volkswagen, zbytek získal za své angažmá v dozorčí radě výrobce nákladních automobilů a autobusů MAN. Loni tak Piëch vydělal o 260 tisíc eur více než v roce 2010. V roce 2009 byly jeho výdělky v porovnání s loňskem poloviční.

Předseda dozorčích rad společností Siemens a ThyssenKrupp Gerhard CrommePředseda dozorčích rad společností Siemens a ThyssenKrupp Gerhard Cromme | profimedia.cz

Na druhém místě skončil předseda dozorčích rad společností Siemens a ThyssenKrupp Gerhard Cromme, který loni v těchto firmách vydělal 1 009 000 eur. Třetí příčku obsadil šéf dozorčích rad farmaceutické společnosti Bayer a energetických skupin Linde a RWE Manfred Schneider, jehož platy činily 987 000 eur.

Šéf dozorčích rad farmaceutické společnosti Bayer a energetických skupin Linde a RWE Manfred SchneiderŠéf dozorčích rad farmaceutické společnosti Bayer a energetických skupin Linde a RWE Manfred Schneider | profimedia.cz

Mezi kontrolory 30 největších německých firem s akciemi na burze se loni vysoko umístil i šéf odborů IG-Metall Berthold Huber, který zasedá v dozorčích radách Volkswagenu a Siemensu. Vydělal si 896 000 eur. Studie nicméně upozorňuje, že stejně jako další vrcholoví představitelé německých odborů odevzdává Huber převážnou část svého zisku Nadaci Hanse Böcklera, která je blízká zastřešující organizaci všech německých odborů DGB.

Nejlépe placenou ženou v žebříčku je na 13. místě Simone Bagel-Trah, jejíž působení v dozorčí radě a radě společníků společnosti Henkel jí vyneslo 57 000 eur. Mezi stovkou nejlépe placených kontrolních manažerů společností z indexu DAX je jen deset žen.