Nejstarší továrna Volkswagenu se do důchodu nechystá, vyrobila nejvíce aut za dvě dekády

Původní tepelná elektrárna Volkswagenu ve Wolfsburgu

Původní tepelná elektrárna Volkswagenu ve Wolfsburgu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Richard Bartz - Wikimedia Commons

Základní kámen továrny položil v roce 1938 Adolf Hitler
Volkswagen Brouk před továrnou ve Wolfsburgu, 1960
Výroba první řady Golfu, který se ve Wolfsburgu vyrábí dodnes
Wolfsburská továrna Volkswagenu v 70. letech
Ve Wolfsburgu se vyrábí i poslední generace Golfu
5
Fotogalerie
Německý automobilový koncern Volkswagen letos ve své kmenové továrně ve Wolfsburgu vyrobil zhruba 807 tisíc vozů, tedy nejvíce za posledních 21 let. Oproti roku 2012 produkce závodu, který stojí na místě první továrny automobilky, stoupla o 47 tisíc vozů, zhruba o šest procent.

Na celkové výrobě továrny se téměř polovinou podílela produkce nové verze populárního modelu Golf. Šéf závodní rady VW Bernd Osterloh počítá s růstem produkce závodu také v příštím roce. „Jsem optimistický ohledně oživení poptávky na důležitých trzích,“ řekl Osterloh v rozhovoru pro list Wolfsburger Allgemeine Zeitung.

Koncern Volkswagen v listopadu meziročně zvýšil celkové dodávky zákazníkům o zhruba čtyři procenta na 828 600 vozů. V období od ledna do listopadu zaznamenal nárůst o téměř pět procent na 8,68 milionu vozů. V celém letošním roce počítá s rekordním odbytem 9,5 milionu vozů.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

Volkswagen těží ze silného růstu prodeje v Číně, který kompenzuje slabou evropskou poptávku. Součástí koncernu jsou také značky VW, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini nebo Seat. Loni firma převzala rovněž výrobce sportovních vozů Porsche.