Nejste nejzelenější, napadla Tesla britského rivala. U regulátora neuspěla

Supercharger Tesla

Supercharger Tesla Zdroj: CC BY 2.0: Steve Jurvetson via Flickr

Americká automobilka Tesla se ohradila proti reklamě britské Ecotricity Group, která o sobě prohlašuje, že má ve Velké Británii nejzelenější energii. ASA, obdoba české Rady pro reklamu, ovšem stížnost Tesly odmítla. Případ proběhl jen nedlouho poté, co obě firmy vedly soudní spor o nabíjecí stanice pro elektrická vozidla u britských dálnic.

Ecotricity je energetickou společností produkující elektřinu z obnovitelných zdrojů. Na svých webových stránkách uvádí, že její elektřina a plyn jsou nejzelenější v Británii. Americká společnost Elona Muska toto tvrzení napadla.

„Náš nárok na poskytování nejzelenější elektřiny v Británii je dobře zdokumentován a podložen. Proto jsme byli překvapeni, když se ho [Tesla] snažila napadnout,” prohlásil podle agentury Bloomberg zakladatel Ecotricity Dale Vince.

Podle ASA reklama není zavádějící a je podložena fakty. Jak uvádí The Guardian, vyrobený kilowatt elektřiny Ecotricity nese nižší uhlíkovou stopu než u konkurence. „Byla to trochu ztráta času pro všechny. Očividně jsou nespokojeni s výsledkem našeho nedávného soudního sporu,” dodal Vince.

Ecotricity zažalovala v roce 2014 Teslu za to, že se údajně snažila zmařit její plány na postavení nabíjecích stanic na odpočívadlech u britských dálnic. Americká firma měla přesvědčovat vlastníky odpočívadel, aby zrušily dohody, které již uzavřely s Ecotricity. Tesla to odmítla a obvinila Ecotricity ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Spor nakonec obě společnosti loni vyřešily mimosoudně, výsledky jednání však nezveřejnily.

„Tesla a Ecotrocity vyřešily své neshody již před dlouhou dobou a přejeme jim jen to nejlepší,“ komentoval spor mluvčí Tesly.