Největší česká petrochemická firma mění šéfa. Wiatrak skončil v čele Orlen Unipetrolu

Tomasz Wiatrak odchází z čela Unipetrolu

Tomasz Wiatrak odchází z čela Unipetrolu Zdroj: E15 Michael Tomeš

Předseda představenstva společnosti Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak skončil ve funkci, odvolalo ho nové vedení polské mateřské skupiny Orlen. Spolu s Wiatrakem odchází také místopředsedkyně představenstva Katarzyna Wośová. Jejich nástupci zatím vybráni nebyli. V pondělí na to upozornily Hospodářské noviny a informaci následně potvrdil i mluvčí Orlen Unipetrol Pavel Kaidl.

„S účinností od 13. dubna 2024 skončili své působení ve funkci předsedy představenstva společnosti Orlen Unipetrol a.s. Tomasz Wiatrak a ve funkci místopředsedkyně představenstva společnosti Katarzyna Wośová,“ uvedl Kaidl. Wiatrak byl v čele společnosti od roku 2019.

Nástupce podle něj firma zatím nevybrala, rozhodovat o něm bude nové vedení mateřské skupiny. Jejím šéfem se v minulém týdnu stal Ireneusz Fonfara, který předtím vedl litevskou divizi podniku. Ve funkci nahradil Daniela Obajtka, který společnost vedl posledních šest let. Změny v polské skupině PKN Orlen, kterou kontroluje stát, souvisejí s politickými změnami v Polsku.

Nové vedení Orlenu tak rozhodlo o změnách v dceřiných společnostech, mezi něž patří i český Orlen Unipetrol. Představenstvo tuzemské firmy je v současnosti čtyřčlenné. Jeho místopředsedou je Ryszard Pilch, dalšími členy pak Adam Jarosz, Maciej Romanów a Tomáš Herink.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu.

Do skupiny Orlen Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, společnost Spolana v Neratovicích, otrokovická společnost Remaq a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Skupina také provozuje největší tuzemskou síť čerpacích stanic Orlen Benzina. Orlen Unipetrol zaměstnává téměř 6000 lidí. Loni skupině klesl čistý zisk na 5,2 miliardy korun z předloňských 17,9 miliardy korun.

Od roku 2005 je Orlen Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od roku 2018 jediným vlastníkem firmy.